Сергеј Секуловић / - Сергеј Секуловић
21/07/2021 u 17:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић: За поглавља 23 и 24 треба показати пуну посвећеност и политичку вољу

- Морамо озбиљно да радимо и извучемо максимум из себе и покажемо пуну посвећеност и политичку вољу и стручне капацитете да ми можемо да гурамо у овоме напријед - казао је Секуловић на конститутивној сједници радне групе, која је одржана данас

- Министарства унутрашњих послова и правде и људских и мањинских права у потпуности су посвећена поглављима 23 и 24, поручио је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић на сједници Радне групе 23, наводећи да је потребно показати пуну посвећеност, политичку вољу и стручне капацитете.

Како је саопштено из Генералног секретаријата Владе, на сједници су разматране актуелности у преговарачком процесу са Европском унијом (ЕУ), са освртом на примјену нове методологије и недавно одржану Међувладину конференцију.

- Морамо озбиљно да радимо и извучемо максимум из себе и покажемо пуну посвећеност и политичку вољу и стручне капацитете да ми можемо да гурамо у овоме напријед - казао је Секуловић на конститутивној сједници радне групе, која је одржана данас.

Он је рекао да у поглављу 23 - Правосуђе и темељна права, има одређених проблема, као и свугдје.

Према ријечима Секуловића, један дио њих неће зависити од те радне групе, везан за политичко преговарање или парламент.

Он је навео да не мисли да треба да пребацују одговорност, иако, како је казао, у објективном смислу она понекад не станује код извршне власти, придружене са правосуђем, већ у рукама политичара и парламента.

То, како је додао Секуловић, њима не треба да засмета, да их саботира, нити на било који начин успори.

- Министар је поручио да је ово питање наше будућности и да од стране МУП-а и Министарства правде и људских права постоји пуна посвећеност поглављима 23 и 24 - наводи се у саопштењу.

Како је казао, постоји неколико ствари које су нотификоване као црне тачке, један дио се преклапа са дјелокругом послова МУП-а, поготово проширено одузимање имовинске користи, али и дио који је везан за судство у смислу дисциплинске и етичке одговорности, слободе медија у дијелу истражних радњи и репресије.

Секуловић је поручио да ту морају да се покажу конкретни резултати, јер „без тога не можемо напријед“.

- Ја на свим састанцима са ЕУ партнерима говорим о завршним мјерилима и понављам и данас. Не зато што очекујемо да нам прогледате кроз прсте или да нам нешто помогнете, а ми не заслужујемо - навео је Секуловић.

Завршна мјерила, како је рекао, потребна су за подизање морала и енергије читаве администрације.

- Потребно нам је нешто конкретно да нам да вјетар у леђа, и ја мислим да би та завршна мјерила то донијела - казао је Секуловић.

Главна преговарачица Зорка Кордић указала је на потребу синергије између онога што се дешава у поглављима 23 и 24, као спреге задатака који су међусобно комплементарни и укључују ангажовање свих.

Она је рекла да Радна група за поглавље 23 треба да служи и за једну ширу консултацију кад су у питању сва стратешка документа, сви прописи везано за ту материју, треба да буде платформа за размјену мишљења која ће значити да Радна група има власништо над одређеним ставовима и могућност да се приближи различитим актерима.

- Овдје немамо пројекат Владе него је то пројекат цијелог друштва, имамо различите актере, који можда некад имају различита мишљења, а то је нешто што процес чини вриједним, некад и комплексним, али свакакао богатим. Зато је потребно да искористимо прилику да дамо неку нову вриједност овом раду - навела је Кордић.

Она је истакла да је Канцеларија за европске интеграције припремила документ о процјени стања у привременим мјерилима који може користити као алат за усмјерење даљег рада.

Кордић је истакла да је важно у наредном периоду показати проактивност и интензивније ангажовање, како унаприједити све јавне политике и довести ЕК до тренутка кад ће припремити извјештај о испуњености привремених мјерила.

- Тај тренутак ће бити тренутак политичке воље појединих држава чланица. Да би имали аргумент да тражимо превођење привремених у завршна мјерила, морамо у пракси испуњавати наше обавезе, бити јасни и структурирани око онога што желимо - казала је Кордић.

Она је поручила да је важно искористити словеначко предсједавање ЕУ да се покаже да процес тече и да се задаци обављају, као и да се са Европском комисијом постигне договор око приоритетних ствари.

У том контексту, она је истакла да је припремљен нацрт Динамичког плана са обавезама из поглавља 23 и 24, до краја године.

Шеф Радне групе, Бојан Божовић, представио је приоритетне активности с циљем испуњења привремених мјерила у преговарачком поглављу 23.

Он је истакао да ће Влада, на основу темељног сагледавања обавеза из привремених мјерила, препорука посљедњег састанка Пододбора за правду, слободу и безбједност, као и посљедњег Нон-пејпера о стању у поглављима 23 и 24 у Црној Гори, припремити Динамички план активности за то поглавље.

Божовић је навео да Радна група за 23. поглавље има 51 члана, од чега су 45 представници државног сектора, док су шест чланова из невладиног сектора.

- Одлуком о образовању Радне групе именовани су координатори за подобласти у оквиру поглавља 23, за област правосуђа, превенције корупције, репресије корупције, темељних права и за мјере из надлежности судства - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:56