Стејт Департмент / - википедиа
04/09/2021 u 06:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сједињене Америчке Државе позвале политичке лидере на стишавање тензија у Црној Гори

Указано је да Сједињене Државе подржавају слободу вјероисповијести и изражавања, укључујуц́и мирно окупљање и несметан рад новинара

Сједињене Државе позвале све чиниоце, а посебно политичке лидере у Црној Гори да допринесу стишавању тензија, прецизирано је у одговору Стејт департмента на упит Гласа Америке уочи устоличења митрополита Српске православне цркве (СПЦ) Јоаникија на Цетињу – догађаја који је у црногорском друштву побудио напетости.

“Јавна безбједност је од суштинског значаја и сви – посебно политички лидери – треба да учине свој дио како би смањили, а не распламсали тензије. Црна Гора је препозната по заговарању различитости и толеранције – сви њени грађани треба да допринесу како би се одржала та поносна традиција”, истакнуто је у одговору портпарола Стејт департмента.

Такође, указано је да Сједињене Државе подржавају слободу вјероисповијести и изражавања, укључујуц́и мирно окупљање и несметан рад новинара.

Пол Мекарти, из Међународног републиканског института, за заоштравање тензија уочи најављеног вјерског догађаја у организацији СПЦ окривљује све стране које би, како поручује, требало да ублаже реторику. Едвард Џозеф, са Универзитета Джонс Хопкинс, у тренутној ситуацији види наставак покушаја да се, уз подршку Београда и Москве, промијени прозападна орјентација црногорске владе.

Актуелна ситуација у Црној Гори забрињава и ​Едварда Џозефа, предавача на универзитету Джонс Хопкинс.

“Мислим да би сви требало да буду забринути за стабилност у Црној Гори, још од избора прије годину дана и изненађујућег резултата након којег је коалиција предвођена Демократским фронтом, која нема само велику подршку Српске православне цркве, Београда и Русије већ је и под њиховим утицајем, преузела власт”, рекао је за Глас Америке Джозеф, спољнополитички експерт који је више година провео на Балкану.

“Наравно, било је озбиљних проблема и примједби у погледу вишедеценијске владавине ДПС-а… Реформе су биле ограничене, а нису се рјешавала питања као што су корупција и непотизам… Али се треба подсјетити да је у том периоду ДПС дошао на власт и задржао је кроз демократске изборе, и коалиције које су отворено формиране. То није био аутократски аранжаман какав имамо сада у Србији, гдје у суштини нема опозиције”, оцијенио је Джозеф.

Пол Мекарти, директор за Европу Међународног републиканског института (ИРИ), сматра да је спор у погледу локације устоличења Јоаникија политички, а не вјерски, и истиче да обје стране користе вјерске симболе и идентите у политичке сврхе.

“Мислим да обје стране имају користи од тензија. Када то кажем, мислим на предсједника Ђукановића на једној страни и нову владу, или барем њене дјелове, на другој. И сама Српска православна црква, укључујући такође Београд, који се природно сматра заштитником спрских православних вјерника и оних који себе сматрају Србима. Српска православна црква је обављала та устоличења митрополита на Цетињу у прошлости. Међутим, могу да разумијем зашто црногорска страна то види као проблематично питање, зато што је Цетиње историјска пријестоница Црне Горе. Када имате двије стране које покушавају да извуку корист из овога, најбоље што можете да урадите је да смањите мало страсти. Када то кажем, мислим да осигурате да не буде сукоба на улици. Физичко насиље не служи ни једној страни”, истиче Мекарти.

Устоличењу Јоаникија у Цетињском манастиру оштро се противе опозиција и црногорске националне организације. Упркос протестима, Српска православна црква не одустаје од најављене локације, док влада поручује да ће учинити све да не дође до инцидената, а за повећање тензија оптужује опозициони ДПС.

“Мислим да обје стране подгријавају атмосферу. Обје стране су криве за ову ситуацију и на њима је да ублаже реторику. Веома сам забринут зато што то може да буде извор даљих подјела у земљи што би могло да дугорочно подрије стабилност земље”, поручује Пол Мекарти.

За Едварда Џозефа, проблематична је улога СПЦ у црногорској политици што, како поручује, није у духу традиције у Сједињеним Држава гдје су црква и држава одвојени.

“Оно што видим је једна динамика, која потиче још од периода уочи црногорских избора прошле године, намјерних покушаја које је предводила СПЦ у Црној Гори, уз подршку Београда и Москве, да се промијени састав владе, ослаби њена независна природа и прозападна оријентација”, подвлачи амерички аналитичар.

Црногорска влада би, сматра Џозеф, требало да “предузме кораке да осигура да црквене власти не злоупотребљавају своје вјерске дужности – устоличење новог митрополита – у отворено провокативне и политички веома осјетљиве сврхе”.

“Цетиње је традиционална пријестоница Црне Горе, дом црногорског национализма и националног идентитета и ући у ту ситуацију на тако провокативан начин, а имајући у виду очигледну улогу СПЦ у политичким догађајима, укључујући прошле изборе и именовања у црногорској влади, је озбиљна грешка”, каже за Глас Америке Едвард Джозеф.

Пол Мекарти пак поздравља потез црногорског премијера Здравка Кривокапића.

“Премијер Кривокапић је већ урадио једну добру ствар када је рекао да неће ићи на Цетиње на церемонију устоличења новог митрополита. Ђукановић је рекао да ће бити на протестима. Нисам сигуран да је то најбоља реторика”, сматра Мекарти.

У медијима се ових дана спекулише и томе да ли ће предсједник Србије Александар Вучић присустовати устоличењу митрополита црногорско-приморског.

Сам Вучић је за ТВ Пинк рекао да још није донио одлуку о томе, да “сваки дан сагледава ситуацију”, те да ће одлучити у складу са “интересима укупног српског народа, Српске православне цркве и Србије“.

Пол Мекарти поручује да би Вучић требало да пази на то не подрије стабилност сусједне државе, а подсјећа и на добре односе предсједника Србије и Црне Горе претходних година иако су, како оцјењује, постали отежани у скорије вријеме.

“Мислим да Вучић, до сада, није отворено покушавао да повећа тензије. Драго ми је што не видим неке отворене потезе из Београда, реторику која би још погоршала ситуацију”, став је директора за Европу у Међународном републиканском институту.

Међутим, Едвард Џозеф директно оптужује Вучића да подрива суверенитет Црне Горе.

“Постоје ставови у Београду којима се чак доводи у питање само постојање одвојеног црногорског идентитета. Увелико се промовише попис и покушава се ослабити већинска црногорска популација…Срби у Црној Гори очигледно имају свако право на сопствени идентитет. Али у заштити тог идентитета, веома је опасно и дестабилизујуће подривати црногорски идентитет, који је повезан са стабилношћу и суверенитетом Републике Црне Горе као државе”, закључује Џозеф.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 15:17