/ -FOTO: M.N.
07/02/2023 u 06:52 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjednica SO Mojkovac: Raščistićemo pojavu kupljenih diploma

U Mojkovcu je bilo zapošljavanja sa lažnim diplomama, staćemo tome na put, poručeno je sa sjednice

Na juče održanoj sjednici Skupštine opštine Mojkovac, na kojoj se raspravljalo o devet tačaka dnevnog reda, odbornici su se osvrnuli na "obnovu teme" iz predizbornog ciklusa kada se govorilo o kupljenim diplomama.

Inače, rasprava o kupljenim diplomama krenula je sa predlogom odluke o stipendiranju studenata, koju je obrazložila Vesna Filipović, sekretarka za opštu upravu.

Ona je istakla da se stipendije dodjeljuju studentima treće i četvrte godine osnovnih studija, specijalističkih i master studija, kao i studentima koji se opredijele za deficitarna zanimanja.

Šef kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) Veselin Bulatović rekao je da ga raduje odluka o stipendiranju studenata čime se, kako je naglasio, pokazuje da se misli o mladim sugrađanima.

– Naši mladi, školovani sugrađani treba sjutra da budu okosnica razvoja grada – kazao je Bulatović.

Odbornik Građanskog pokreta URA Boško Laketić smatrao je da prilikom dodjele stipendija prednost treba da imaju studenti sa državnih fakulteta.

– Iz ranijeg perioda dobro znamo da ima puno sumnjivih diploma sa privatnih fakulteta. Za sadašnju lokalnu vlast ne znam da ima takvih slučajeva – kazao je Laketić, a Miloš Rajković, odbornik Socijalističke narodne partije (SNP), naglasio je da se tu ne smije praviti diskriminacija je li fakultet državni ili privatni.

– U Mojkovcu je bilo zapošljavanja sa lažnim diplomama. U izbornoj kampanji biračima smo obećali da se to neće dešavati i da ćemo našim sugrađanima, akademcima povećati stipendije – istakao je Rajković.

Potpredsjednik Opštine Ivan Ašanin uključio se u raspravu i naglasio da su u GP URA uvijek bili i da će biti protiv lažnih, odnosno kupljenih diploma.

– Bilo je ranije puno takvih slučajeva, a, kako smo raščistili puteve od ovih poslednjih poplava, tako ćemo i tu pojavu jednom za sva vremena raščistiti. Protiv onih sa kupljenim diplomama bićemo po cijenu koalicionog sporazuma – naglasio je Ašanin.

Odluka o stipendiranju studenata je usvojena, a dosta polemike izazvalo je usvajanje odluke o povećanju cijena za komunalne usluge preduzeća "Gradac".

Direktor preduzeća Bojan Mišnjić kazao je da je sve urađeno na osnovi državnih propisa i da će najveća povećanja biti za vlasnike stanova.

– Ove cijene i sa povećanjem su najmanje u odnosu na gradove okruženja. Imamo i subvencije od 30 odsto za ranjivu grupu stanovništva. Najveći udar je na vlasnike stanova gdje se komunalne usluge plaćaju po članu domaćinstva. Na primjer, umjesto dosadašnjih 15 eura, cijena će biti oko 21 euro, ili za porodični račun od 10,65 eura biće 13,33 eura – naglasio je Mišnjić.

Odbornik DPS-a Predrag Smolović predložio je da se povećanje cijena odloži za neki naredni period, s obzirom na to da se time ne može, kako je kazao, doći do povećanja naplate i prihoda.

– Veliki je broj onih koji su odjavili svoje stanove, ali ipak u njima neko živi ili ih izdaju. Sa povećanjem cijene, više će biti ovog delikventnog ponašanja, odnosno faktički samoodjavljivanja stanova. Treba zato naći način da se ovaj udar amortizuje – naglasio je Smolović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 06:20