/ фото: Лазар Ружић
18/04/2022 u 12:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Скоро 60 одсто грађана сматра да су избори једино рјешење

Истраживање је показало да 21,2 одсто грађана сматра да је ванредне изборе потребно организовати након изборне реформе, избора врховног државног тужиоца и судија Уставног суда

Скоро 60 одсто грађана сматра да су избори једино рјешење за излазак из политичке кризе, а више од половине да их треба организовати одмах, или у што скоријем року, показало је истраживање Агенције МИНА и Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ).

Истраживање јавног мњења спроведено је од 5. до 22. марта, на узорку од 961 испитаника. Истраживање је показало да 21,2 одсто грађана сматра да је ванредне изборе потребно организовати након изборне реформе, избора врховног државног тужиоца и судија Уставног суда.

Према истраживању, 13,9 одсто црногорских грађана мисли да ванредне изборе не треба организовати.

- Да ванредни избори треба да се организују одмах, или у што скоријем року сматра 50,5 одсто грађана, док 14,4 одсто не зна или не може да процијени- показали су резултати истраживања.

Већина симпатизера Демократског фронта (ДФ) и Демократа сматра да ванредни избори треба да буду организовани одмах, као и готово већина симпатизера Демократске партије социјалиста (ДПС) односно њих 49 одсто.

На питање које рјешење политичке кризе бисте најприје подржали, 57,3 одсто грађана Црне Горе одговорило је да су нови избори једино рјешење, док је 13,4 одсто одговорило да не зна или нема став. Према истраживању, 14,3 одсто њих најприје би подржало мањинска владу уз подршку ДПС-а и њених партнера.

Нову владу коју би формирале странке тренутне парламентарне већине подржало би 7,5 одсто грађана, а мањинску владу без подршке ДПС-а и његових партнера 7,4 одсто. Истраживање је показало да 19,3 одсто грађана сматра да мањинска влада треба да се оформи и има ограничен мандат на годину, а 9,5 одсто да треба да се оформи и има пун мандат до 2024. године.

Један од ова два концепта подржава већина симпатизера УРА, Социјалдемократске партије (СДП) и мањинских странака, те преко 40 одсто симпатизера ДПС-а, Социјалдемократа (СД).

Дио испитаника, њих 16,9 одсто, сматра да је потребна техничка влада која ће у што скоријем року спровести ванредне изборе, а у коју би ушле партије власти и опозиције.

Према истраживању, 16 одсто грађана мисли да је потребна влада са стабилном већином састављена од партија садашње власти, , док је 6,1 одсто њих става да је потребна влада са стабилном већином, састављена од партија садашње опозиције и Грађанског покрета УРА.

На питање какав је ваш став о концепту мањинске владе у Црној Гори, готово половина, 47,8 одсто одговорило је да не зна или не може да процијени.

Резултати истраживања показују да 17,3 одсто грађана сматра да у саставу мањинске владе треба да буду представници УРА-е, Социјалистичке народне партије (СНП), мањинских партија, Социјалдемократе (СД), Социјалдемократска партија (СДП) и ДПС.

- Да у саставу мањинске владе треба да буду само представници УРА-е, СНП-а, Демократа, мањинских партија, подржани од Демократа сматра 9,5 одсто грађана, а да у њеном саставу треба да буду само нестраначке личности (експертска влада) мисли 7,7 одсто грађана- показује истраживање.

Према истраживању, 5,8 одсто грађана има став да у саставу мањинске владе треба да буду само представници УРА-е, СНП-а и мањинских партија, подржани од ДФ-а и Демократа.

- Да у саставу мањинске владе треба да буду само представници УРА-е и мањинских партија сматра 3,3 одсто црногорских грађана. Исти проценат грађана мисли да у њеном саставу треба да буду само представници УРА-е, СНП-а, мањинских партија, СД-а и СДП-а- показали су резултати истраживања.

Према истраживању јавног мњења, 3,2 одсто грађана сматра да у саставу мањинске владе треба да буду само представници УРА-е, док два одсто њих мисли да у њеном саставу треба да буду само представници УРА-е, СНП-а и мањинских партија.

Већина испитаних симпатизера СД-а, СДП-а, БС-а и ДПС-а најближе је рјешењима да партије за које би гласали на следећим изборима, буду дио будуће мањинске Владе. Већина симпатизера ДФ-а и Демократа нема став или не жели да га да, на питање који модел мањинске владе би био њима најближи. У исто вријеме сваком четвртом симпатизеру Демократа најближи је став о мањинској Влади онај који подразумијева партиципацију представника те странке у истој.

Сваком четвртом испитаном симпатизеру могуће нове партије Милојка Спаића и Јакова Милатовића најближи је став да мањинска Влада буде експертска. За 43 одсто грађана Црне Горе протести дијела политичких партија против формирања мањинске владе нијесу оправдани.

На питање да ли сматрате оправданим протесте дијела политичких партија против формирања мањинске владе, 42,1 одсто њих одговорило је потврдно, док је 14,9 одсто казало да не зна или је одбило да одговори. Симпатизери ДФ-а, Демократа и могуће нове партије Спаића и Милатовића већином подржавају оправданост протеста, док их већина симпатизера ДПС-а, СД-а, СДП-а, УРА и мањинских партија не сматра оправданим

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:01