/ Скупштина ЦГ
02/06/2021 u 16:20 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(Видео) Мугоша: Не треба плаћати порез на дио зараде за егзистенцију; Ниманбегу: Враћање увале Валданос је исправљање неправде

Посланици говоре и о предлогу закона о отклањању посљедица одузимања имовине у ували Валданос

Посланици Скупштине Црне Горе наствили су четврту сjедницу Првог редовног засиjедања у 2021. години – дванаести дан. Говорили су о предлогу закона о измјенама и допунама Закона о спрјечавању прања новца и финансирању тероризма, предлогу закона о измјенама Закона о информационој безбједности, предлогу закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица и предлогу закона о отклањању посљедица одузимања имовине у ували Валданос. Скупштина се наставља сутра у 10 часова, а посланици ће гоорити о извјештај о раду Агенције за спрјечавање корупције у 2019. и 2020. години.

ТОК СЈЕДНИЦЕ:

Овалшћени представник Владе је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић.

- Ради се у суштини о техничким измјенама, од терминолошког усклађивања до одређеног ојачавања самосталности Финансијско-обавјештајне јединице. Ради се о додтаној заштити њихове опреме и о томе да буде засеба буџетска јединица- појаснио је министар Секуловић.

Посланик Јован Вучуровић казао је се овај закон тиче прања новца који је био најважнија дјелатност оних који су управљали Црном Гором до 30. августа прошле године, те да је бивша Власт била идеалан партнер страним криминалним картелима. Посланик Владан Раичевић казао је да је ова тема, прање новца, уско повезана са проблемима у правосуђу и кашњењем државе и њених институција. Сматра да је положај  Финансијско-обавјештајне јединице био у незавидном положају.

- Што се тиче спречавања прања новца, немамо чиме да се похвалимо. Мислим да се један дио проблема крије у неадекватном правном оквиру или различитом тумачењу истог. Треба мјењати Закон о одузимању имовине стечене криминалном дјелатношћу и ослободити тај систем да је довољно да се истрага покрене одмах- казао је министар.

image
Сергеј Секуловић

Посланик Данило Шарановић казао је да институције нису имале довоњно воље и капацитета да се боре против нелегалног пословања, али и да је сиво тржиште имало подршку бивше власти. 

- Ко шверцује цигарете, ко се бави криминалом? Ђукановић, Лазовић, Марковић, Вељовић и та екипа. Помен било кога из нове парламентарне већине и Владе у том контексту без ДПС-а је рушење воље народа... Нисмо се за ово борили, ја се за ово нисам борио. После 30 година није лако, не може бити лако, може бити само тешко. Дајте да опструкције не слушамо из наших редова већ из редова опозиције- казао је посланик Марко Милачић.

Посланик Бранко Радуловић казао је, поред осталог, да је традиција Црне Горе у шверцу дувана од постојања Црне Горе. Министар је казао да долази вријеме да ништа не може да буде под тепих, и да ће провјерити шта се десило са кривичним пријавама које је Радуловић поднио. 

- Држава није намјерно давала значај и водила борбу против организованог прања новца, а да не кажем коришћење тога новца за финансирање неких других недозвољених радњи - навео је посланик Драган Ивановић.

image
Бранко Радуловић

Посланица Јелена Божовић казала је да Скупштина и Влада морају да сарађују и да Скупштина има контролну улогу Владе. Министар Секуловић је нагласио да ако постоје озбиље сумње да је неко извршио озбиљно кривично дјело, прва адреса треба да буду државни органи, а не политички спектакл.

- Ако постоје политички мотиви да некоме угрозите или снизите политичке ауторитете, са крајњим циљем да изгуби политички легитимитет, не очекујте од некога коме припремате такву омчу око врата да ће да дође на такав терен који сте припремили- рекао је Секуловић поводом данашње сједнице Одбора за безбједност и добрану и одлуке Здравка Кривокапића да се не одазове позиву за саслушање.

На реду је предлогу закона о измјенама Закона о информационој безбједности. Предстваница Владе је Министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, Тамара Срзентић. Посланица Тамара Вујовић је казала да је у порасту број злоупотребе профила корисника, као и да је евидентан пораст финансијских превара преко интернета и напад на информатиче системе државе.

image
Тамара Срзентић

Посланици сада говоре о предлогу закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак физичких лица. Предлог су попднијели посланици Иван Брајовић, Дамир Шеховић и Борис Мугоша.

- Предложили смо да уведемо неопорезиви дио зараде, фискална мјера која постоји у свим земљама региона. Не треба плаћати порез на дио зараде који служи за покирвање егзистенцијалног минимума. Морамо да вратимо неопорезиви дио зараде- казао је Мугоша.

Истакао је да је грађанима тешко јер је дошло до повећања цијене уља и брашна, најављује се повећање цијене меса, такође повећана је и цијена горива.

- У гомили тема које нас дијеле, на дневном реду имамо поједине које нас спајају. Суштина предлога је да се на сва лична примања, до износа просјечне зараде, уводи неопорезиви дио у износу до 155 еура захваљујући коме ће све испод просјечне зараде порасти а то неће пасти на терет послодаваца, то је посебно важно- рекао је посланик Шеховић.

Шеховић је казао да је криза изазвана вирусом корона освијестила то да морамо да мијењамо модел развоја економије који мора да буде заснован на иновацијама, инвестицијама и дигиталним технологијама.

- Неопорезиви дио зараде само може да донесе добро овом систему и грађанима - поручио је Мугоша.

image
Борис Мугоша

На реду је педлог закона о отклањању посљедица одузимања имовине у ували Валданос. Предлог је поднио посланик Генци Ниманбегу. Казао је да за све заједнице има нешто што их дефинише и обликује, те да је тако за његову заједницу је то маслина као симбол мира и симбол економског развоја.

- Неки од власника тада су убјеђивани да земљу препусте војсци Југославије тако што су одвођени у бившу полицијску станицу да би прихватили да се изгради војна база. Војна база није изграђена, већ одмаралиште. Данас је то све запуштено, одмаралиште данас не постоји. Маслињаци су непроходни, све је уништено - појаснио је Ниманбегу.

Посланик Славен Радуновић казао је да су стотинама година генерације Улцињана храниле породице радећи тамо и да у једном моменту када се тадашњој држави свидјела, из неких интереса та земња, бива отета.

- Драги Улцињани, нека вам је срећно враћање имовине. И гдје год у Црној Гори имамо могућност имовину у натуралном облику да вратимо људима, оно што су им преци оставили, треба то да урадимо- поручио је он.

image
Генци Ниманбегу

Посланик Милош Конатар казао је да данас посланици разговарају о исправљању неправде и да није било промјене власти, ова неправда не би била исправљена. Посланик Фатмир Ђека подржао је овај законски предлог којим се, како је навео, исправља неправда нанешена грађанима Уциња 1988. године када је насилоно одузето 18.000 стабала маслине.

- Без маслина су остале 204 породице чиме им је учињена велика неправда јер су остали без радних мјеста, достојанства и без перспективе. Породице су присиљене да раде неки други посао. Увозимо маслине и маслиново уље од страних произвођача, умјесто да имамо наш црногорски бренд - истакла је посланица Драгиња Вуксановић Станковић.

Посланица Божена Јелушић сматра да овај закон треба да буде својеврсни симбол одрживог развоја Црне Горе. 

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Предсједник Скупштине Алекса Бечић истакао је да сви треба да буду спремни и дају дио себе за опште добро и поднесу жртву. Поручио је да треба да спасимо простор и за неке будуће генерације.

image
Алекса Бечић

Ускоро опширније...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 06:07