Амер Смаиловић у Скупштини / - IGOR SLJIVANCANIN
10/10/2021 u 12:18 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смаиловић: Бошњачка странка је отворена за разговор

Црноj Гори jе потребан диjалог, jер се налазимо у озбиљноj политичкоj кризи, казао jе Смаиловић за Дан

Бошњачка странка ниjе добила званичан позив за разговоре од стране премиjера Здравка Кривокапића о могућем учешћу у реконструисаној влади, а посланик Амер Смаиловић каже за „Дан“ да кад год да позив стигне, у тој партији су спремни за разговор. Такође, истиче да се Црна Гора налази у озбиљној кризи те да је дијалог свих чинилаца неопходан.

– За сад нисмо добили званичан позив. Ако таj позив стигне, ми ћемо се према њему одниjети одговорно. И раниjе смо казали да смо отворени за разговоре. Црноj Гори jе потребан диjалог, jер се налазимо у озбиљноj политичкоj кризи – поручио је Смаиловић. Премијер Кривокапић је представницима мањинских партија, тачније посланицима Албанске листе и албанске коалиције „Једногласно“ Генцију Ниманбегуу и Фатмиру Ђеки, већ упутио позив за разговоре, које су они прихватили, па се састанци очекују већ ове седмице.

Техничка влада најреалнија опција

Из Бошњачке странке већ неко вријеме истичу да је техничка влада, састављена од свих субjеката, са мандатом од годину дана, наjреалниjа опција.

– Њен главни задатак би био враћање грађанског повjерења и припрема услова за ванредне парламентарне изборе или уjедно изборе на свим нивоима. Што се тиче ширег политичког диjалога парламентарних странака, Бошњачка странка у свакоj прилици позива на диjалог и jачање међусобног повjерења. Сматрамо да jе то jедини начин за превазилажење кризе коjа jе сваког дана све изражениjа у сваком сегменту нашег друштва – сматрају у тој странци.

Свака инициjатива, истичу, коjа jе усмjерена ка стабилизациjи политичких прилика и више је него добродошла.

Из Владе је претходних дана више пута истицано да су мањине пожељне у реконструисаној влади, те да вјерују да до договора може доћи. Из Бошњачке странке, која још увијек није примила позив од премијера за дијалог по том питању, и раније су истицали да наjављена реконструкциjа Владе неће дониjети било какву стабилност унутар актуелне већине. Мишљења су и да се модел експертске Владе показао као нефункционалан, те да је сама инициjатива о реконструкциjи управо признање самих чинилаца већине да модел експертске Владе ниjе оправдао очекивања. – Све и да дође до реконструкциjе Владе, jа то доживљавам као унутарстраначко позиционирање партиjа актуелне већине у Влади и на мjестима „по дубини“, у циљу стварања институционалне предности на извjесним ванредним парламентарним изборима – казао је раније портпарол Бошњачке странке Адел Омерагић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:51