Амер Смаиловић у Скупштини / -IGOR SLJIVANCANIN
08/11/2021 u 17:09 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смаиловић: Пронаћи модел за одржавање ванредних избора

Ова Влада није одговорила задатку и потребан нам је дијалог да пронађемо најфункционалнији модел како би се створили услови за одржавање ванредних избора, казао је Смаиловић

Будућу сарадњу видимо са политичким субјектима који су спремни на испуњавање свих преузетих обавеза из процеса учлањења у Европску унију (ЕУ), односно са онима који су спремни да буду на бранику вриједности грађанске, мултиетничке, секуларне и антифашистичке Црне Горе, казао је у разговору за "Дан" посланик Бошњачке странке (БС) Амер Смаиловић.

Из Демократског фронта недавно је саопштено да желе да конституишу нову владу, уз поруку да су врата отворена и за политичке представнике националних мањина. Смаиловић наводи да су за дијалог, али да Бошњачка странка већ мјесецима указује на неопходност рјешавања политичке кризе и у том правцу су нудили излаз у виду нових избора или формирања мањинске владе.

Предуслов промјена власти

Из БС су више пута поручивали да је концепт мањинске владе, кроз окупљање свих проевропских снага, веома добар излаз из политичке кризе. Други модел који су нудили је влада изборног повјерења, у којој би били сви политички субјекти и која би могла имати орочени мандат од шест мјесеци или годину, а њен главни задатак био би враћање грађанског повјерења и припрема услова за ванредне парламентарне изборе или изборе на свим нивоима.

Према мишљењу посланика Смаиловића, актуелна политичка криза се најбоље огледа у парализи рада парламента, а самим тим и Владе.

– Имамо нефункционалну власт, нема компромиса око избора правосудних тијела, свједочимо бројним социјалним и економским проблемима, на које се надовезује константан раст цијена прехрамбених производа, нафтних деривата... Тренутна гарнитура на власти, због своје идеолошке и сваке друге хетерогености, није у стању да води земљу у овако комплексној ситуацији у којој смо се нашли, додатно погођеној ковид кризом, Зато је предуслов свих предуслова промјена власти и избор нове и способније – навео је Смаиловић.

Премијер Здравко Кривокапић више пута је саопштио да није истина да је Влада из састава искључила представнике мањина и гарантовао свим грађанима без обзира на националну припадност да ће од ове владе добити искључиво поштовање, уважавање и заштиту права.

Међутим, на разговоре о рјешавању политичке кризе и о реконструкцији Владе позвао је албанске партије, али је изостао позив Бошњачкој партији.

Смаиловић истиче да актуелна влада, на челу са премијером, није показала жељу да граде партнерство.

– Жалимо због тога, али је већа одговорност на њима. Сматрамо да ова влада није одговорила задатк и да нам је потребан дијалог да пронађемо најфункционалнији модел како би се створили услови за одржавање ванредних избора. Потребна је нова влада, која ће бити инклузивна, поштовати особености мање бројних народа и штитити њихова права. То треба да буде Влада која ће бити у стању да створи услове за прилив директних страних инвестиција, отварање нових радних мјеста и подизање стандарда грађана – навео је Смаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:23