Алекса Бечић / Дан
01/02/2022 u 08:38 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смјена Алексе Бечића зависи од УРА

Још увијек нијесмо донијели коначну одлуку, али мислим да нема разлога да гласамо за то разрјешење, казао је Владимир Јоковић

Иако се све партије још увијек нијесу изјасниле о разрјешењу актуелног предсједника Скупштине Алексе Бечића, он највјероватније неће бити смијењен.

Иницијатива за смјену Бечића, коју је потписало 38 посланика опозиционих партија – Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Либералне партије, Бошњачке странке и Албанске коалиције "Једногласно", Скупштини је предата 21. јануара.

”Већина партија власти неће гласати за разрјешење предсједника Скупштине

Предлог није потписао посланик Албанске листе Генци Ниманбегу, као ни Предраг Бошковић из ДПС-а, који је тада био на службеном путу.

За смјену Бечића потребан је најмање 41 глас, што значи би за то морао да гласа и неко из власти.

Посланик Демократског фронта (ДФ) Дејан Ђуровић казао је за "Дан" да ће они гласати против смјене.

– Нећемо гласати за смјену предсједника Скупштине Бечића на сједници која је заказана за 7. фебруар – саопштио је Ђуровић.

”Надам се да ће Бечић професионално водити сједнице које предстоје наредних дана – изјавио је Абазовић

Из Уједињене Црне Горе (УЦГ) речено нам је да ће и њихов посланик гласати против.

Предсједник Радничке партије Максим Вучинић саопштио је да је против ове иницијативе.

– Нећу рушити са опозицијом предсједника Скупштине којег је парламентарна већина изабрала након 30. августа – казао је Вучинић.

Лидер Социјалистичке народне партије Владимир Јоковић рекао је за "Дан" да још увијек нијесу донијели коначну одлуку.

– Одлучићемо брзо, али мислим да нема разлога да гласамо за разрјешење. Ми смо озбиљни људи и не гледамо ситне детаље и не схватамо нападе Демократа озбиљно, јер то су наша дјеца. Ја се тренутно од стране Демократа и оних који протестују помињем као издајник, што никада нисам био – истакао је Јоковић.

Према писању медија, Бечића би на тој функцији наслиједио управо Јоковић, који тврди да о томе није ни разговарано.

Ђуровић: Мањинска влада је прекрајање изборне воље

Посланик ДФ-а Дејан Ђуровић истакао је да разрјешење тешке политичке кризе у Црној Гори мора да се постигне само у оквиру парламентарне већине.

– Парламентарна већина мора да испуни конкретне циљеве – демонтажа бившег аутократског режима Мила Ђукановића и обрачун са организованим криминалом и корупцијом. Било какво укључивање ДПС-а у нову владу, што укључује и мањинску подршку појединим политичким субјектима, значило би прекрајање изборне воље из августа 2020. године – јасан је Ђуровић.

Он је истакао да парламентарна већина има обавезу и мора да пронађе излаз из тешке ситуације.

– Управо из тих разлога ДФ је покренуо разговоре са представницима партија и коалиција које чине парламентарну већину. Ти разговори морају бити отворени и без уцјењивања, ако желимо постићи успјех. ДФ је увијек отворен и жели да се постигне успјех у преговорима, без обзира што је он најчешће на штету управо ДФ-а. Очекујем да лидери ДФ-а ускоро заврше преговоре са партијама са којим није обављен разговор, а само отвореним и поштеним приступом може се разријешити овај политички Гордијев чвор – закључио је Ђуровић.

И за ову иницијативу тас на ваги биће ГП УРА, која се још увијек није изјаснила. Иако је предсједник те партије Дритан Абазовић раније изјавио да он лично није за смјену Бечића, јуче је новинарима казао да још није одлучено како ће посланици те партије гласати.

image

Дритан Абазовић

IVAN PETROVIC-IPE

– Надам се да ће он професионално водити сједнице које предстоје наредних дана – навео је Абазовић.

Координатор групе грађана "Алтернатива" Веско Пејак казао је за "Дан" да не вјерује да ће се изгласати неповјерење првом човјеку Скупштине.

– ДФ и СНП још се увијек надају да ће Демократе учествовати у овој издаји. Зато их неће љутити. Изгласавањем смјене Бечића чврсто би се подијелила два јасна табора. С једне стране би биле прореформске снаге око Демократа и премијера Kривокапића, а с друге снаге око ДПС-а и ДФ-а. Црква и народ би врло лако изабрали страну. "Алтернатива" од самог почетка указује на то да је народ потпуно заборављен и да је ова нестабилност дошла у моменту када народу треба да се исплате минималне плате од 450 еура, уз веће економске слободе. Ми бисмо подржали блок око премијера Kривокапића и Демократа. То би још више подијелило народ. Мислим да би ДФ под притиском својих чланова такође брзо попустио. На крају би остала само УРА и ДПС. А то је преслаб табор да би се дуго одржао – сматра Пејак.

Како је закључио, формирање мањинске владе је други назив за повратак ДПС-а у органе власти.

Ванредна сједница Скупштине на којој ће се расправљати о смјени Бечића заказана је за 7. фебруар. Прије тога су за 3. и 4. фебруар заказане три ванредне сједнице парламента, на којима ће се разматрати иницијатива за разрјешење потпредсједника Владе Дритана Абазовића, скраћење мандата Скупштини и за изгласавање неповјерења Влади.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:48