/ - фото: СНП
24/06/2022 u 12:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SNP: Đurović ostavlja Vladi da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama potpisivati temeljne ugovore

Što se tiče Crnogorske pravoslavne crkve, predsjednica Đurović je stavila do znanja da se temeljni ugovori mogu potpisivati samo sa kanonski priznatim crkvama, što CPC u ovom trenutku nije, navode iz SNP-a

S obzirom na javne reakcije koje su uslijedile nakon intervjua predsjednice Skupštine Crne Gore Danijele Đurović u emisiji „Argumenti“, Socijalistička narodna partija Crne Gore želi da stavi tačku na zlonamjerne interpretacije njene izjave vezane sa Srpsku pravoslavnu crkvu i Crnogorsku pravoslavnu crkvu, saopšteno je iz ove partije.

Pedsjednica Đurović je jasno i glasno rekla da se treba što prije potpisati Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom i da je nakon deset godina konačno došlo vrijeme da se to pitanje riješi na način koji je prihvatljiv i za državu Crnu Goru i za SPC. To je, kao što su funkcioneri SNP CG više puta izjavljivali, bio jedan od osnovnih preduslova našeg ulaska u 43. Vladu i jedan od ključnih ciljeva našeg političkog djelovanja, navode iz SNP-a.

- Što se tiče Crnogorske pravoslavne crkve, predsjednica Đurović je stavila do znanja da se temeljni ugovori mogu potpisivati samo sa kanonski priznatim crkvama, što CPC u ovom trenutku nije, i nagovijestila da nema pravo ni želju da zadire u crkvene procedure i pravila - ističu u saopštenju.

U svakom slučaju, kako kažu iz SNP-a, predsjednica Đurović ostavlja Vladi Crne Gore, čija je to nadležnost, da odluči sa kojim će vjerskim zajednicama, na koji način i kada potpisivati temeljne ugovore.

Ovim odgovorom želimo da okončamo dalje polemike koje mogu nastati u vezi sa pomenutim pitanjem, zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:59