Са састанка / - фото: СНП
19/07/2021 u 15:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Изгласати потребне измjене закона како би сви наставници имали равноправан третман

Представници Синдиката просвjете су указали на могућност организовања штраjка од стране наставника у случаjу да се овакво стање настави

Шеф клуба посланика СНП Црне Горе Драган Ивановић и посланик Драган Вукић одржали  су данас састанак са представницима Синдиката просвjете Црне Горе Слободаном СавовићемСоњом Дабетић и Станком Вукчевић. Циљ састанка jе био представљање проблема са коjима се суочаваjу наставници друштвене групе предмета коjи захтиjеваjу усклађивање седмичне норме часова у средњим школама са нормом у основним школама, саопштено jе из СНП.

Из СНП подсjећаjу да jе доношењем закона из области образовања 2017. године седмична норма часова у основним школама смањена на 18 часова, док jе у средњим школама остала од 20 до 22 часа.

– Због тога, наставници траже измjену члана 107 Закона о стручном образовању и члана 56 Закона о гимназиjама како би се ускладила седмична норма часова. На таj начин би била отклоњена неjеднакост, односно дискриминациjа између наставника у средњем и основном образовању. Такође, тиме би се омогућила сигурност и стабилност уговора о раду, односно пуне мjесечне зараде свих наставника – наводи се у саопштењу.

Представници Синдиката просвjете су указали на могућност организовања штраjка од стране наставника у случаjу да се овакво стање настави.

– Посланици СНП ЦГ Ивановић и Вукић су исказали спремност да помогну просвjетарима у изналажењу рjешења за оваj проблем, односно да даjу допринос да се ово питање покрене у Скупштини Црне Горе и да се изгласаjу потребне измjене закона како би сви наставници имали равноправан третман – закључуjе се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:52