/ ФОТО: ФЕЈСБУК
22/04/2022 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Нова влада мора бити свјесна чињенице да је ЦГ еколошка држава

О "бризи коју је власт ДПС-а посвећивала животној средини најбоље говори податак да у цијелој држави постоји свега десет постројења за пречишћавање отпадних вода и око 400 дивљих депонија, наводе из СНП-а

Социјалистичка народна партија саопштила је да још један Међународни дан планете Земље свијет дочекује у изузетно тешкој ситуацији.

- Иако смо поглавље 27 у процесу преговора са ЕУ, које се односи на животну средину и климатске промјене, отворили у децембру 2018. године, мора се констатовати да је од тада у овој области остварен мали напредак- наводе у саопштењу.

Како истичу, о "бризи коју је власт ДПС-а посвећивала животној средини најбоље говори податак да у цијелој држави постоји свега десет постројења за пречишћавање отпадних вода и око 400 дивљих депонија". 

-Нова 43. Влада Црне Горе мора бити свјесна чињенице да је Црна Гора еколошка држава и  схватити то као сјајну шансу да се на свјетском тржишту наша држава позиционира као препознатљива, јединствена и вриједна дестинација- наводе из СНП-а.

Ситуација у области управљања водама, поручују, " погоршана је тиме што су бивше Владе које су водили ДПС кадрови одобриле низ пројеката изградње малих хидроелектрана, које су на нашим ријекама жељели да граде њима блиски бизнисмени".

- Тара је буквално уништена захваљујући радовима на ауто-путу, али за то нико није сносио одговорност.  Пљевља су деценијама уназад међу најзагађенијим градовима Европе, док их последњих година по броју ПМ10 честица у ваздуху у стопу прате Подгорица, Бијело Поље и Никшић. Улцињска Солана је, захваљујући огромном притиску међународне заједнице и домаће јавности, спашена од спровођења "генијалних" наума потенцијалних инвеститора блиских ДПС-у.  Барски гимназијалци нису успјели да сачувају деценијама старе чемпресе који су красили околину њихове школе, а на удар ДПС-а дошла је и Сињајевина, која је била одређена за градњу полигона за потребе Војске Црне Горе. Незајажљивом амбицијом градске власти Подгорице и инвеститора брдо Љубовић је дошло под удар багера, али је одлучан одговор грађана зауставио даљу девастацију. О екоциду којем је годинама уназад изложена Горица није потребно трошити ријечи- наводе у саопштењу.

Поручују да су ово само неки од примјера уништавања животне средине у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:07