Ђукановић / Фото: Иван Петровић Ипе
10/09/2021 u 13:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП предао предлог за покретање поступка за разрјешење Ђукановића

Тврде да је предсједник нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерских заједница од државе

Kлуб посланика Социјалистичке народне партије (СНП), на чијем је челу Владимир Јоковић, поднио је Скупштини предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав.

СНП је у образложењу навео да је Ђукановић 28. августа на Цетињу казао да “није паметно инсистирати на устоличењу у том граду, већ је паметно то измјестити из Цетиња и обавити у неком од многобројних храмова у другим градовима”.

- Надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра будем на Цетињу, тамо гдје буду Цетињани и гедј је већинска Црна Гора, гдје се брани достојанство државе - рекао је Ђукановић.

СНП сматра да је таквим поступањем Ђукановић грубо повредио члан 14. Устава Црне Горе који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су оне равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова.

- Такође је Ђукановић прекорачио оквир надлежности предсједника Црне Горе прописаних чланом 95. Устава - навели су из те партије.

Оцјењује се да се Ђукановић директно умијешао у послове једне вјерске заједнице, конкретно Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве (СПЦ).

- Тиме је, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, односно начело одвојености вјерских заједница од државе - каже се у образложењу.

Из СНП-а су навели да је Ђукановић изјавом „надам се да нећу бити у ситуацији да 5. септембра и сам будем на Цетињу, тамо гђе буду Цетињани и гђе је већинска Црна Гора, гђе се брани достојанство државе“ прекорачио уставна овлашћења.

- Називајући противнике устоличења већинском Црном Гором директно је изазвао пођелу грађана на оне који подржавају и оне које не подржавају устоличење митрополита на Цетињу - каже се у образложењу СНП-а.

Наводи се да је, најављујући своје присуство на Цетињу на страни оних који протестују, уколико СПЦ одлучи да се чин устоличења митрополита обави у Цетињском манастиру а не на неком другом мјесту, личним примјером Ђукановић, противно Уставу, позвао грађане на протест и ометање вршења вјеских обреда СПЦ.

- То је само један од примјера који карактеришу дугогодишњу праксу Ђукановића да кроз подјелу, изазивање мржње, пријетње и позив на сукобе покушава да наруши међунационалне и међувјерске односе унутар државе - наводе посланици СНП-а.

У образложењу се подсјећа да је Ђукановић учествовао на непријављеном и забрањем скупу 5. септембра на Цетињу.

- Такође је прекршио члан члан 161. Kривичког законика организујући и позивајући на спрјечевање вјерског обреда, што је оперативно у ђело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић - каже се у предлогу СНП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 11:25