/ - СНП
01/05/2022 u 09:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Залажемо се за политику активног запошљавања

Оваква политика мора бити усклађена са потребама послодаваца, али и са могућностима образовног система, како нам се не би дешавало да у континуитету факултети производе кадрове који немају гдје да се запосле, наводи се у саопштењу

Први мај, Међународни празник рада, познат као симбол интернационалне радничке и синдикалне солидарности, већ годинама радници у Црној Гори не дочекују достојанствено и са вјером у бољу будућност, саопштили су из Медијског центра Социјалистичке народне партије (СНП).

- Стопе незапослености у протеклом периоду расле су галопирајућом брзином, док су изостајале конкретне мјере за заустављање овог негативног тренда. Радници су често остајали без посла и без могућности да пронађу друго запослење, а ово је нарочито било изражено током трајања пандемије корона вируса - наводе из ове партије.

Како истичу, СНП се залаже за спровођење активне политике запошљавања кроз отварање нових радних мјеста и повећање учешћа запослених у радно-активној популацији, што су кључни предуслови стабилног и дугорочног економског развоја. 

- Оваква политика мора бити усклађена са потребама послодаваца, али и са могућностима образовног система, како нам се не би дешавало оно што чему свједочимо годинама – да у континуитету факултети производе кадрове који немају гдје да се запосле. На тај начин смањиће се и одлив наших младих људи из земље и њихов све чешћи одлазак у иностранство - наводе из СНП-а.

Сматрају да држава мора осмислити и реализовати посебну политику за лица са фактором отежане запосливости, особе са инвалидитетом, лица која су постала технолошки вишкови и лица која су дуго незапослена.

- Истовремено, указујемо на важност слободног, ефикасног и од политичког утицаја ослобођеног дјеловања синдиката. Они морају бити гаранти заштите права запослених која су данас, нажалост, значајно редукована и у великом броју случајева се не поштују. 

Пуно остварење уставног принципа социјалне правде је једно од наших темељних програмских начела. Социјално одговорна држава, привредници и појединци циљ су нашег политичког ангажмана, али и услов стабилности друштва и одрживог развоја државе.

У том духу, Социјалистичка народна партија Црне Горе свим грађанима честита Међународни празник рада и обећава да ћемо учинити све да Црна Гора постане истинска држава социјалне правде и поштовања права радника . наводи се у саопштењу СНП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 09:41