Састанак Соботке и Бечића / - IGOR SLJIVANCANIN
24/10/2021 u 10:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Соботка Бечићу: Имате сву помоћ Аустриjе да будете прва наредна чланица ЕУ

Предсjедник Парламента Аустриjе Волфганг Соботка похвалио је резултате и достигнућа Скупштине Црне Горе

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић састао се са предсjедником Националног савjета Републике Аустриjе Волфгангом Соботком.

Предсjедник Бечић jе изразио задовољство поводом сусрета са предсjедником Соботком, након чега му jе шеф црногорског парламента упутио званичан позив да посjети Црну Гору.

Истичући да jе Аустриjа jедан од наjважниjих вањскополитичких партнера Црне Горе и нагласивши да двиjе приjатељске државе остваруjу садржаjну билатералну сарадњу и интензиван политички диjалог, предсjедник црногорског парламента jе поручио да Црна Гора препознаjе и циjени подршку коjу jоj Аустриjа пружа, наjприjе у интеграционим процесима и то, како кроз директне техничке подршке нашим институциjама, тако и подизањем свиjести код осталих чланица ЕУ о важности снажења политике проширења.

- Црна Гора jе свjесна активне подршке званичног Беча, коjи jе знао да вреднуjе напредак остварен на унутрашњем плану, даље реформске напоре Црне Горе, али и допринос коjи jе наша земља своjим позитивним примjером пружила и пружа jачању стабилности и напретку региона - навео је предсjедник Бечић.

image

Састанак Соботке и Бечића

- IGOR SLJIVANCANIN

У том контексту, он jе, говорећи о актуелном моменту преговарачког процеса Црне Горе, коjи свjедочи да jе наша земља са свим отвореним и са три привремено затворена поглавља, jасним и недвосмисленим опредjељењем ка европским и евроатланским интеграциjама, наjуспjешниjа међу државама кандидатима, изразио очекивање да подршка Аустриjе, ни овога пута неће изостати.

Уз осврт на недавно обjављен Извjештаj Европске комисиjе, предсjедник Скупштине jе упознао саговорника са досљедношћу спољнополитичке ориjентациjе Црне Горе и указао на до сад постигнуте резултате у домену усклађивања спољне политике Црне Горе са ЕУ. Поменувши неке од сфера у коjима двиjе земље остваруjу интензивну и садржаjну сарадњу и подсjетивши на плодну парламентарну сарадњу, предсjедник Бечић jе закључио да су односи Републике Аустриjе и Црне Горе доказ снажења и унапређења односа два наjвећа законодавна дома. Такође, предсjедници су констатовали да jе, парламентарна сарадња у проjекту “Демократске радионице Барбара Прамер“ наjбољи примjер на коjи начин се траjно увезуjу двиjе представничке институциjе. Бечић jе упознао Соботку да jе до данас одржано преко 1.400 радионица у коjима jе учествовало нешто више од 31.000 дjеце и близу 2.000 наставника из свих краjева Црне Горе, те да у континуитету влада изузетво велико интересовање школа, наставница и дjеце.

image

Састанак Соботке и Бечића

- IGOR SLJIVANCANIN

Соботка jе, након што га jе Бечић упознао са постигнућима Скупштине Црне Горе, казао да се радуjе свим проjектима коjе jе Скупштина реализовала до сад и похвалио преданост, рад и постигнуте учинке.

- Добар и квалитетан однос двиjе земље jе темељ и залог коjи Аустриjи даjе за право да отворено иступи пред чланице Европске униjе. Желим да потврдим да на том путу имате сву помоћ Републике Аустриjе и моj циљ jесте да будете прва наредна чланица ЕУ - поручио jе предсjедник Соботка.

Осим тога, како jе нагласио предсjедник Националног савjета, Аустриjа jе снажно ориjентисана да jача и развиjа сарадњу са Црном Гором, на нивоу парламената, али и у свим другим сферама коjе ће доприниjети да наjвиши законодавни дом Црне Горе буде истински храм демократиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:15