Драган Шоћ / -DS
20/02/2022 u 10:00 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шоћ: Не вјерујем у памет партијских лидера

Најбоље би било када би се досадашња већина договорила око тога да претходна влада не постоји, али постоји обавеза свих њих према онима који су их гласали и да се договоре да формирају следећу владу, рекао је Шоћ за „Дан“

Некадашњи министар правде и бивши посланик Драган Шоћ сматра да би најбоље рјешење актуелне политичке кризе у Црној Гори било формиње нове владе у оквиру већине која је побиједила на парламентарним изборима у августу 2020. године.

– Најбоље би било када би се досадашња већина договорила око тога да претходна влада не постоји, али постоји обавеза свих њих према онима који су их гласали и да се договре да формирају следећу владу. Није битно ко ће бити на челу те владе, ни каква ће бити њена структура, битно је да се тај тренд одржи. То би било најкорисније, али сумњам да је то вјероватно јер не вјерујем много у памет људи који воде те партије – рекао је Шоћ за „Дан“.

Коментаришући изјаве дијела политичара да је политички некоректно формирање мањинске владе уз подршку партија које нису биле дио побједничке већине на августовским изборима, он је оцијенио да је то политички коректно исто колико и било која друга влада која има подршку четрдесет и једног посланика у Скупштини.

– То рјешење не може бити дугорочно, то је прелазно рјешење, не више од годину, које би требало да премости кризу и припреми изборе који би били одржани у периоду до годину дана – додао је Шоћ.

Уговор са СПЦ није нимало споран

Шоћ вјерује да се у случају формирања мањинске владе на челу са лидером УРА Дританом Абазовићем може очекивати потписивање Темељног уговора са Српском православном црквом.

– Не видим никакву потребу да се од тога прави неко крупно државно питање. Ако је ова држава могла да закључи уговор са Католичком црквом и са Исламском вјерском заједницом, не видим зашто то не би могла да уради и са највећом вјерском заједницом у Црној Гори. То је само питање тренутка. У садржини тог документа не видим никакве проблеме који би стајали као препрека. Ништа у том темељном уговору није другачије него у уговорима који су већ закључени са двије поменуте вјерске заједнице. Уосталом, и ако има нешто спорно, све се може договорити – истакао је Шоћ.

По његовом мишљењу, мањинска влада на неки начин јесте оживљавање ДПС-а зато што је логично да, ако та партија подржи ту владу, неће гласати за пројекте који угрожавају њену позицију и људе који су саставни дио те партије а нациљани као потенцијални кривци за много тога што се десило у протеклом периоду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 12:16