Spajić i Abazović / - DAN
04/02/2024 u 21:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Izjave Abazovića nas zasmijavaju

Kada god ova Vlada napravi rezultate pominje se moja porodica, prije se pominjalo moje maloljetno dijete, bivši partneri, sada se pominju moji rođaci, kazao je on

Premijer Milojko Spajić komentarišući slučaj sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom i da li će ostati na toj poziciji, te da li postoji mogućnost da se dogovara da se on povuče sa te pozicije, kazao je da su sudovi  iznad svih i da smatra da se odluke suda prvo moraju poštovati, prenosi portal RTCG.

- Vladavina prava je nešto što Evropska unija traži u primjeni a ne samo u zakonima i na riječi. Ako želite da primijenite vladavinu prava vi morate i da poštujete odluke sudova. Imamo odluku suda koja je izričita i koja se ponavljala više puta do toga da nam sud nije ostavio mogućnost da mi kao Vlada i izvršna vlast uopšte razmatramo tu opciju nego nam je nametnula rješenje da se Brđanin vrati na mjesto direktora policije - naglašava Spajić.

Istakao je da poštuje sudove u Crnoj Gori, sve institucije, šta god mislio o nekim odlukama.

- Dobili smo signale od suda da ukoliko bi se išlo prema takvoj vrsti razrješenja, upravo zbog rokova koje je parlament imao kao i zakona koji je srećno ili nesrećno napisan, ne ulazim u to, da bi imali sličnu situaciju koja je zatekla dva puta 43. Vladu. Došlo bi to toga da ponovo postajemo neozbiljna država koja ide protiv sudske vlasti. Mi želimo da se odgovorno ponašamo, gospodin Brđanin se izjasnio da je on za dogovor i da u jednom civilizovanom razgovoru možemo da dođemo do rješenja. Sudovi su iznad svih nas i smatram da se odluke suda prvo moraju poštovati. Mi kao izvršna vlast smo toga stava. Mislim da ćemo sve probleme rješavati dogovorom - izričit je Spajić.

Aktuelna tema je i pozicija šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) na kojoj je trenutno Predrag Šuković. Ministar pravde Andrej Milović koji dolazi iz Vaše partije kazao je da neće ostati na toj poziciji ukoliko Šuković ostane na svojoj, da ima čvrste dokaze protiv njega. Da li Vi dijelite stav Milovića, da li je to stav PES-a ili je to njegov lični stav?

- Mislim da je negdje moj stav donekle i relevantan, mislim da je najbitniji stav glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića kojem želimo da obezbijedimo tim koji će dati rezultate. Svima je u interesu da SDT profunkcioniše na najboljem nivou i u  dogovoru sa njim mi ćemo sva kadrovska rješenja raditi - kazao je on.

Spajić naglašava da ne ulazi u personalna rješenja, kao i da ga ne interesuju priče.

- Kada se neki dokazi prikažu vidjećemo svi, čitava javnost, direktor policje i vjerovatno Novović kada budu upoznati sa tim navodimo možemo da razmotramo te opcije. U ovom trenutku zadovoljan sam sa radom Novovića, ima podršku od čitave Vlade, to je nezavisna institucija koja je postavljena i prije dolaska 44. Vlade. Radićemo na tome da se u biti u Crnoj Gori sprovede vladavina prava - istakaoje Spajić.

Upitan da li je upoznat sa informacijama koje ministar pravde Andrej Milović ima, kazao je da nije upoznat sa njima i da personalna rješenja nijesu njegov fokus. 

- Nijesam upoznat sa tim informacija, a nemam vremena da se bavim tim stvarima. Personalna rješenja nijesu moj fokus, moj fokus su neke teme koje su dalekosežne, koje strateški određuju pravac ove države - odgovorio je Spajić. 

Naglašava da je 44. Vladi fokus ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, zatim ekonomske teme poput podizanje standarda svakog građanina, i vladavina prava, odnosno fer odnos države prema svima.

- Dok god se državni službenici budu držali ova tri principa oni su saveznici na tom putu. Lične razmirice me ne interesuju, ovdje nismo radi ličnih interesa čitave nacije i države - poručuje Spajić.

Jedna od prvih vaših odluka, odnosno 44. Vlade bila je smjena generalnog inspektora ANB-a Kurtija. Od tada nije se u javnosti toliko pričalo ko će preuzeti agenciju i da li će se mijenjati rukovodstvo ANB-a. Bivši premijer Dritan Abazović pomenuo je poziciju ANB-a, čak je poručio da Vaš ujak Sreten Kankaraš slovi za budućeg direktora ANB-a, kao i da u međuvremenu kadrira i u Vladi.

- Kada smo imali neupitne dokaze za zloupotrebu institucija pojedinaca oni su automatski odstranjeni. Što se tiče navoda dotičnog gospodina iz opozicije to je kontinuitet neozbiljnih navoda koji nas pomalo zasmijavaju ali jednostavno nemam nikakav komentar. To su apsolutne neistine. Kada god ova Vlada napravi rezultate pominje se moja porodica, prije se pominjalo moje maloljetno dijete, bivši partneri, sada se pominju moji rođaci. Ne znam zašto je to cilj, ta neka prljavština koja je bila u crnogorskoj politici vrlo je zastupljena, ali ja ne želim da budem dio toga. Želim da napravimo rezultat u ovoj državi - odgovorio je Spajić.

Spajić je demantovao sve te navode i kazao da su to potpune neistine.

- Nemam nikakvo kvalitativno mišljenje o takvim navodima -kazao je Spajić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:50