Milojko Spaić sa pomoćnikom američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsom O‘Brajenom   / - DJORDJE CMILJANIC
16/05/2024 u 18:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

​Spajić - O’Brajen: Crna Gora kohezioni faktor Zapadnog Balkana

Crna Gora je faktor stabilnosti i pouzdana saveznica Sjedinjenim Američkim Državama na Zapadnom Balkanu, poruka je sastanka premijera Spajića sa pomoćnikom američkog državnog sekretara zaduženog za Evropu i Evroaziju Džejmsom O‘Brajenom.

Jedna od tema susreta bio je i Plan rasta zbog čega su se lideri Zapadnog Balkana i Evropske unije okupili u Crnoj Gori kako bi razgovarali o paketu podrške vrijednom šest milijardi eura u grantovima i povoljnim kreditima.

Na toj liniji premijer Milojko Spajić istakao je da je Crna Gora pripremila vrlo ambiciozan  plan reformi koje će sprovesti na planu približavanja Jedinstvenom evropskom tržištu. Stoga je, kako je kazao, Plan rasta jedna od najbitnijih stvari za Crnu Gora koja će sa tržišta od pola miliona izaći na tržište od pola milijarde ljudi.

- Svakim danom Crna Gora dodatno potvrđuje svoj međunarodni kredibilitet, a svakom reformom je i sve bliža izvjesnoj evropskoj perspektivi - poručio je Spajić.

Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O‘Brajen iskazao je zadovoljstvo dinamikom kontakata sa premijerom Spajićem i kazao da Crna Gora nesumnjivo napreduje ka Evropskoj uniji. U tom smislu ima punu podršku SAD.

- Crna Gora je pouzdana članica NATO-a, a siguran sam, isto tako i buduća članica Evropske unije koja je svima snažan oslonac u regionu - istakao je O’Brajen.

Tokom susreta je bilo riječi o aktuelnim prilikama i ukazano na značaj dijaloga među liderima Zapadnog Balkana u pravcu ostvarenja zajedničkih interesa.

Samit koji je održan danas u Kotoru, bio je dobra prilika i za jačanje međususjedske saradnje, saglasni su sagovornici.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. jun 2024 05:11