Спајић на јучерашњој сједници / - Фото: Принтскрин
11/12/2021 u 16:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Спајић предњачи: Министри нису дошли на осам саслушања

Из ИА су казали да у неодазивању на позиве посланика за парламентарна саслушања предњачи министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић

Институт алтернатива (ИА) апеловао је на Владу и министре да обезбиједе присуство на контролним саслушањима у скупштинским одборима и не блокирају остваривање контролне функције парламента.

Из те невладине организације (НВО) казали су да се, иако су министри дужни да се одазову на позив одбора за контролно саслушање, свједочи њиховом све чешћем одбијању да за рад полажу рачуне у скупштинским радним тијелима.

 - Од конституисања одбора у новом скупштинском сазиву, забиљежили смо осам случајева у којима се министри нијесу појавили на заказано парламентарно саслушање у одборима, од чега је пет контролних, а три консултативна саслушања - рекли су из ИА.

Из те НВО навели су да је Пословником Скупштине нормирано контролно саслушање које спроводе скупштински одбори, у циљу остваривања контролне функције парламента.

 - Прописана је и дужност позваних овлашћених представника државних органа да се одазову позиву одбора. Ипак, Пословник у случају контролних саслушања није прописао даљу процедуру у случају неодазивања позваних особа - каже се у саопштењу.

Из ИА су казали да у неодазивању на позиве посланика за парламентарна саслушања предњачи министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

Он се, како су рекли из те НВО, пет пута није одазвао на позиве одбора, док је само једном саслушаван у Одбору за економију, финансије и буџет поводом задуживања државе путем емисије еурообвезница.

Из ИА су навели да се Спајић није појавио на контролним саслушањима која су организовали одбори за здравство, рад и социјално старање, за родну равноправност, за безбједност и одбрану и за људска права и слободе.

Према њиховим ријечима, на дневном реду парламентарних саслушања на којима се министар није појавио била су питања која се односе на актуелну ситуацију у области социјалне политике, заштите и подршке женама жртвама насиља, родно одговорно буџетирање, као и црно тржиште цигарета.

 - На дневном реду сједнице Одбора за људска права и слободе нашло се контролно саслушање Спајића поводом рада дневних центара за дјецу са сметњама у развоју и особе са инвалидитетом, али се он није појавио због, како је навео, раније преузетих обавеза - казали су из ИА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 16:47