FOTO: Vlada CG / - SASAMATIC
15/02/2024 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Rezultati u prvih 100 dana rada pokazali ozbiljnu namjeru Vlade da se posveti EU putu

Zaključio je da će rad na poglavljima 23 i 24 biti potpuni prioritet, kojim će počinjati svaka sjednica Vlade, ne samo zbog EU integracija, već i što bez jačanja vladavine prava, nema ni jačanja ekonomije i dostizanja evropskog nivoa

Postepena integracija u sistem Evropske unije, mogla bi da bude ključna za zemlje kandidate, a Crna Gora izuzetno cijeni brojne aspekte novog pristupa u procesu proširenja. To je  poručio  predsjednik Vlade Milojko Spajić na plenarnoj sjednici Evropskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC) u Briselu.

Tokom diskusije je naglašeno da je proširenje logičan korak naprijed za Evropu, a zemlje kandidati prvi put će na zvaničnom nivou imati svoj glas u okviru nekog savjetodavnog tijela Evropske unije. Imaće predstavnike u EESC i moći će da dijele ideje sa kolegama iz EU, o politikama koje se tiču svakog.

- Veoma cijenimo ove aspekte postepene integracije. Ne vidimo ih kao zamjenu za članstvo u EU, već kao način da se pripremimo, i mi i Evropska unija za proširenje. Novi Plan rasta mogao bi promijeniti sve za zemlje Zapadnog Balkana, jer ima potencijal da kroz ekonomski rast donese benefite članstva u EU i prije nego što zemlje regiona do njega dođu -istakao je predsjednik Vlade na sjednici kojoj je prisustvovao na poziv predsjednika Odbora Olivera Ropkea.

- Ovo je zaista istorijski momenat za ovaj odbor. Ova inicijativa je prihvaćena kao primjer za sve. Naša kuća od danas je i vaša kuća, hvala vama što ste tu i posebno hvala premijerima Spajiću i Rami, što su sa nama, da ozvaničimo ovaj početak - poručio je Ropke.

Premijer Spajić je naglasio da su dobri rezultati u prvih 100 dana rada pokazali ozbiljnu namjeru Vlade da se posveti EU putu i to se može samo poboljšati. Nema prečica, već jasna ambicija da se predanim radom nastavi progres.

- Prioritet naše Vlade je da sve reforme, koje implementiramo, bile one željene ili nepopularne, budu podržane od naših građana i civilnog sektora, kao prvog zastupnika građana i korektivnog faktora u kreiranju i implementaciji javnih politika u demokratskom društvu. Civilni sektor biće naš glavni partner u nastojanju da osiguramo evropsku budućnost -saopštio je Spajić.

Tokom sjednice bilo je riječi o neophodnosti proširenja, kao odgovara na geopolitičku situaciju. Zato je neophodno da se zemlje kandidati postepeno približavaju EU.

U tom kontekstu, istaknuto je da je vrlo važno osnažiti građansko društvo i socijalni dijalog.

- Crna Gora je u pripremama za sprovođenja programa Evropa Sad 1 pokazala kako se, na pravi evropski način, vodi socijalni i civilni dijalog sa svim partnerima. To je metod po kom i 44. Vlada radi, pokušavamo da važne stvari rješavamo kroz postizanje širokog društvenog konsenzusa. Mi želimo da budemo dio kluba evropskih država koje dijele iste vrijednosti -kazao je predsjednik Vlade.

Zaključio je da će rad na poglavljima 23 i 24 biti potpuni prioritet, kojim će počinjati svaka sjednica Vlade, ne samo zbog EU integracija, već i što bez jačanja vladavine prava, nema ni jačanja ekonomije i dostizanja evropskog nivoa!

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:43