Milojko Spajić - pripadnici Federalne kriminalističke policije / - SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
27/02/2024 u 16:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Spajić sa Feltenom: Njemačka ekspertska podrška za jačanje bezbjednosnog sektora

jemačka je naš partner čiju ekspertizu posebno cijenimo. Za Vladu je najvažnije da postižemo dobre rezultate i dostignemo EU standard u oblasti policijskog obrazovanja. Vjerujem da će nam vaša iskustva i znanja u tome pomoći, stoga puna podrška Vlade ovom važnom projektu, istakao je premijer Spajić

Crna Gora će dobiti ekspertsku podršku iz Njemačke za jačanje sistema u oblasti policijskog obrazovanja što bi trebalo da doprinese unapređenju bezbjednosnog sektora, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore.

Ambasada Njemačke, posredstvom Univerziteta u Visbadenu preduzela je početne korake na polju analize i evaluacije stanja u policijskom obrazovanju, a predsjednik Vlade Milojko Spajić je na sastanku sa pripadnicima Federalne kriminalističke policije (BKA) i ambasadorom Peterom Feltenom, izrazio punu podršku Vlade u realizaciji ovog projekta.

- Njemačka je naš partner čiju ekspertizu posebno cijenimo. Za Vladu je najvažnije da postižemo dobre rezultate i dostignemo EU standard u oblasti policijskog obrazovanja. Vjerujem da će nam vaša iskustva i znanja u tome pomoći, stoga puna podrška Vlade ovom važnom projektu, istakao je premijer Spajić.

Tokom razgovora je konstatovano da postoji dosta prostora za napredak, a kao ključni nedostatak potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović naveli su nedostatak ustanove visokog policijskog obrazovanja.

- Ovo stvara dosta problema. Policijski službenici do sedmog stepena obrazovanja stižu tako što završavaju nepolicijske škole visokog obrazovanja. To otežava krajnju specijalizaciju u ovoj oblasti, istakao je Koprivica.

image

Milojko Spajić - pripadnici Federalne kriminalističke policije

- SASAMATIC/VLADA CRNE GORE

Postoji veliki jaz između potreba i stanja u ovoj oblasti, naglasila je Jakšić Stojanović.

- Zato je neophodno što prije stvoriti instituciju visokog obrazovanja i već smo inicirali neke stvari u tom kontekstu. U kontaktu smo sa kolegama iz Hrvatske, koji su bili u sličnoj situaciji i napravili su potrebne reforme. Njihovo iskustvo bi nam moglo biti itekako biti od pomoći, navela je ona.

Hrvatska je u tim reformama imala ekspertsku podršku baš iz Njemačke, koja je pomogla i Češkoj da prođe kroz sličan proces.

Zbog toga je saradnja sa Univerzitetom u Visbadenu i njemačkom Federalnom kriminalističkom policijom od ogromne važnosti, navodi se u saopštenju.

Na sastanku, kom su prisustvovali članovi BKA, oficiri za vezu akreditovani za Crnu Goru na nerezidentnoj osnovi, Natali Hoper i Rudiger Stranski, dogovoreno je da u aprilu crnogorska delegacija posjeti Njemačku u cilju prezentovanja rezultata analize i dogovaranja konkretnih koraka u reformi obrazovanja u oblasti bezbjednosnog sektora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jun 2024 15:33