Milojko Spajić - Ričard Nefju / - BOJANA ĆUPIć/VLADA CRNE GORE
17/06/2024 u 20:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić sa Nefjuom: Samo smo zagrebali površinu, nastavljamo odlučnu borbu protiv korupcije

Fokus Vlade je jačanje vladavine prava i u tom smislu odlučna borba protiv korupcije je na vrhu agende, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić tokom sastanka sa koordinatorom američkog Stejt departmenta za globalnu borbu protiv korupcije Ričardom Nefjuom.

- Veliku posvećenost vladavini prava pokazali smo radom u prethodnih sedam mjeseci, a to su potvrdili iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta, riječima da je urađeno više u prethodnih šest mjeseci, nego za šest godina prije toga. To ćemo nastaviti, čak i raditi još jače. Zakoni, koje smo usvojili samo su zagrebali površinu, želimo do kraja implementaciju standarda kako bi dostigli nivo EU i SAD u ovoj oblasti, istakao je Spajić.

Kako je dodao, nastaviće da poboljšavaju legislativu, jer zakoni bi trebalo konstantno da se unapređuju i nakon dobijanja IBAR-a.

- Ima puno stvari na kojima moramo da radimo i nastavićemo to da činimo. Potrebno je da dodatno pojačamo rad na implementaciji zakona i na tom putu nećemo stati, naveo je Spajić.

Tokom sastanka je bilo riječi o važnosti usvajanja Zakona protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i ostalih akata, a premijer Spajić je istakao da će se posebna pažnja u sklopu borbe protiv korupcije posvetiti otkrivanju neprijavljenih prihoda.

Koordinator Stejt departmenta, Ričard Nefju, je podcrtao da će Sjedinjene Države i dalje pružati punu podršku na tom putu Crnoj Gori.

To je, kako je poručio Nefju, važno i za Crnu Goru i za SAD.

- Korupcija podriva temelje demokratije, ali je problem za bezbjednost, jer ne samo da otvara prostor za funkcionisanje kriminalnih struktura, već i ostavlja mogućnost stranog uticaja. Kao saveznicima u okviru NATO-a, to je vrlo bitno, jer je u tom smislu vaša bezbjednost i naša bezbjednost, zato želimo da zajedno radimo na prevazilaženju prepreka, jer tako smanjujemo kolektivni rizik. Borba protiv korupcije nikada ne prestaje, nijedna zemlja nije do kraja sigurna od korupcije, ali sistemski pristup je ključan, naglasio je Nefju.

image

Milojko Spajić - Ričard Nefju

- BOJANA ĆUPIć/VLADA CRNE GORE

U tom kontekstu je pozdravljeno usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028 i Akcionog plana za naredne dvije godine.

Nefju je naglasio da su Sjedinjene Države kao podršku u borbi protiv korupcije, donirale u posljednjih šest godina preko 25 miliona dolara i da su jačanje sudstva i odgovor države na organizovani kriminal, jednako važni na putu da potpuno profunkcioniše vladavina prava, što je u konačnom garant prosperiteta, ekonomskog razvoja i evropske integracije.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovala ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, bilo je riječi i o jačanju transparentnosti za važna reformska pitanja I uključivanju NVO-a i ostalih zainteresovanih strana u sve procese.

Nefju sa Bečićem: Iskazujemo punu spremnost da pomognemo Crnoj Gori u teškoj borbi protiv korupcije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. jul 2024 12:30