/ - MILOJKO SPAJIĆ
29/11/2023 u 19:36 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Popis odložen za 3. decembar, odluka DPS-a dokaz da sazrijeva nova politička svijest

Na sve izazove smo odgovorili u roku, naveo je Spajić

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić održao je večeras vanrednu pres konferenciju povodom održavanja popisa stanovništva, domaćinstva i stanova. Spajić je kazao da je Vlada je na elektronskoj sjednici izglasala odluku o odlaganju popisa za nedjelju, 3. decembar. Spajić je na konferenciji za novinare rekao da postoje trenuci, odluke i postupci kroz koje društvo sazrijeva i da je odluka DPS-a korak u tom pravcu. 

- To je dokaz da sazrijeva nova politička svijest, iznad partije, vjere i nacije. Na početku mandata smo upravo dali puni prioritet ovom  procesu, željelji smo da bude inkuzivan, sve partije su bile dio kao i NVO. Možda ima i onih koji misle da je tokom ovih mjesec dana bilo trošenja vremena, ali za mene je ovo jako bitno za pomirenje Crne Gore i sam proces pristupanja Evropskoj uniji- istakao je Spajić.

Naglasio je da su svi dali doprinos.

Predsjedništvo DPS: Novo odlaganje potvrda ispravnosti našeg stava, daćemo puni doprinos da se uslovi ispune do 3. decembra

- Na sve izazove smo odgovorili u roku. Prdesjedništvo SD i DPS i vijeća manje brojnih naroda su prihvatili našu ponudu. Na kraju je Parlament dao svoj pečat, sa 64 glasa za. Za manje od mjesec smo uspjeli da zatvorimo jedan zahtjevan proces. Poslata je jasna poruka da su nam prioritet društveni konsenzus i interes građana. Imamo kontrolu koja je neviđena dosad. Nije postojala ni 2011. i 2003. mislimo da je popis tačka koja će da pokaže da smo kvalitativno napredovali kao društvo u posljednjih 10 ili 20 godina- kazao je Spajić.

On je naveo da je bilo puno nedoumica da li je proces uopšte potreban ili ne ali da će vrijeme pokazati da je bilo bitno da se krene u potpuno drugačiji pristup rješevanja problema.

- Da kao društvo krenemo ka novom vremenu gdje će donosioci odluka biti daleko odgovorniji- rekao je Spajić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je na sastanku sa predstavnicima parlamentrne većine bilo rezervi po pitanju namjere opozicije.

- To i ne čudi imajući u vidu sve što se dešavalo u proteklo vrijeme. Vlada je donijela drugačiju odluku. Mislim da će se pokazati da je to bila dobra odluka- naveo je on.

On je kazao da je predsjednik Skupštine Crne Gore i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić zrelo sagledao situaciju i vidio dobronamjerbost Vlade i rekao da će podržati svaku dobronamjernu odluku Vlade.

Knežević nakon sastanka sa Spajićem: DPS opstruira popis, jasno je da procesom upravlja Đukanović

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista na večeras održanoj sjednici, konstatovalo je da novo odlaganje popisa predstavlja najbolju potvrdu ispravnosti stava koji su iznijeli jutros, kada su saopštili da još uvijek nijesu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništa u Crnoj Gori.

- U tom kontekstu, spremni smo da u novom roku damo puni doprinos kako bi se u potpunosti ispunili svi uslovi za održavanje popisa koji će početi 3. decembra, čime bi čitav proces bio inkluzivan, transparentan i koji bi garantovao fer i poštene rezultate - navodi se u saopštenju sa Predsjedništva DPS-a.

Spajić: Predložiću odgađanje popisa za 3. decembar

Podsjećanja radi, premijer Milojko Spajić sastao se sa predstavnicima parlamentarne većine  zbog predloga premijera da se popis stanovništva odloži nekoliko dana. Predsjednik DNP-a Milan Knažević kazao je novinarima, da je protiv odlaganja popisa stanovništa, te da smatra da DPS namjerno opstruira i iskorišćava vrijeme za dijalog.

Spajić je danas, nakon najave DPS da će ovaj proces bojkotovati, kazao da čini posljednji ustupak opoziciji, te da ne vidi razlog za odlaganje popisa, jer je sve pripremljeno.  Mehanizmi kontole popisa su, kako je istakao, mnogo veći nego 2011. godine i mnogo veći nego u drugim državama koje se mogu uporediti sa Crnom Gorom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
POPISPRES
08. maj 2024 03:59