Milojko Spajić / - SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
14/02/2024 u 21:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Sjajne poruke iz Brisela, oduševljeni su napretkom Crne Gore za samo tri mjeseca

Žele da nastavimo ovim tempom. Obećavajuće su poruke, mislim da postoji veliki prostor za napredak u mjesecima koji slijede, naveo je Spajić nakon prvog dana posjete

U Brieslu kažu da je subjektivni osjećaj kao da su prošle tri godine od formiranja 44. vlade, a ne tri mjeseca, koliko je urađeno za kratko vrijeme, kazao je premijer Milojko Spajić, nakon sastanka s predsjednicom Evropske komisije Ursulom Fon der Lajen i predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom u Briselu. On je istakao da je Brisel oduševljen progresom koji je napravljen u Crnoj Gori u prethodna tri mjeseca, te da su poslate su sjajne poruke.

- Žele da nastavimo ovim tempom. Obećavajuće su poruke, mislim da postoji veliki prostor za napredak u mjesecima koji slijede. Poslali smo očekivanja da želimo da se IBAR desi u toku belgijskog presjedavanja, kada bismo otvorili mogućnost da zatvaramo poglavlja ove godine ubrzanim tempom, rekao je Spajić za TVCG.

U odnosu na Plan rasta za Zapadni Balkan, poslata je poruka da Evropa računa na Crnu Goru kao i da Crna Gora računa na pomoć Evropske unije kroz taj plan, navodi Spajić, dodajući da su ouševljeni i pripremljenim reformama.

Kazao je da je održan sastanak i sa evropskom komesarkom zaduženom za finansijski sistem. On je govorio i o Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA), koje obuhvata 36 država: sve članice EU, Veliku Britaniju, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švajcarsku, Monako, San Marino, Andoru i Vatikan.

- Intenzivno ćemo raditi na tome da Crna Gora bude prva članica SEPA-e, osim članica evropske ekonomske zajednice, mislim da postoji vrlo realna šansa za to. Komesarka je istakla da će se lično založiti za to i raditi sa nama na našoj aplikaciji, koja treba da uslijedi uskoro. Poslaćemo neki draft aplikacije vjerovatno do aprila najkasnije, istakao je Spajić.

Der Lajen Spajiću: Sјaјno јe vidјeti Crnu Goru fokusiranu na pristupanje EU

Očekuje i ubrzan tempo i što se tiče SEPA projekta, dodajući da je on bitan za integraciju naše ekonomije u evropsku.

- Na taj način bismo svi mogli da šaljemo novac u EU, dobijamo novac iz EU - instant i bez ikakvih transakcionih troškova. To bi napravilo revoluciju u plaćanju sa sistemima u EU i to bi bio prvi ukus jedinstvenog evropskog tržišta za Crnu Goru, naveo je Spajić.

Ističe da bi time sigurno mnogi investitori iz EU bili mnogo zainteresovaniji za Crnu Goru, te da će to olakšati privređivanje našim privrednicima, koji sad imaju velike probleme plaćanja, primanja novca iz inostranstva.

- To će biti rješenje koje će puno značiti za našu ekonomiju, rekao je Spajić.

Tokom drugog dana posjete Briselu Spajić će učestvovati na zasjedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog savjeta. To će biti prva evropska institucija koja će u svoj rad integrisati strukture iz NVO sektora, poslodavce i druga udruženja.

- To jako bitno za nas i oni jako cijene naš prvi projekat ‘Evropa sad 1‘, koji će sjutra biti neka vrsta zvijezde na tom panelu. Zato što je uspješan projekat koji je, ne samo što je i po nazivu evropskog karaktera, ali samim tim što je u biti projekat koji je sjedinio poslodavce i sindikate, a naravno i centralnu vlast, odnosno Vladu kao treću stranu. Svi smo nekako bili složni oko tog programa, to je jedinstven slučaj u Crnoj Gori u istoriji, ali i u Evropi, da se takve stvari dešavaju. Puno ljudi će nas sa interesovanjem pitati kako je prošao taj program, jer su vidjeli jako dobre rezultate tog programa, Malo ćemo pričati o tome sjutra, pričaćemo i o programu ‘Evropa sad 2, nekim evropskim planovima naše zemlje i tako dalje, kazao je Spajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:54