/ Милојко Спајић
01/11/2021 u 14:44 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Коњевић Спајићу: Држите се финансија, а не политичког терена

Министар је одговарао на питања која се тичу теме "Кадровска политика и реформе у Министарству финансија и социјалног старања"

Друга посебна сједница Другог редовног засиједања текуће године, други дан, настављена је данас. Овлашћени представници клубова посланика поставили су питања министру финансија и социјалног старања Милојку Спајићу на тему “Кадровска политика и реформе у Министарству финансија и социјалног старања“.

Предсједник Владе Здравко Кривокапић одговарао је 29. октобра на питања представника посланичких клубова. Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић отворио је тада сједницу. Премијер је казао да не постоје сазнања која се могу доказати да у УП постоје људи који су блискј криминалној групи Вељка Беливука. Казао је поводом питања његове оставке, да је то пуста жеља опозиције. Кривокапић је истакао да имамо судије и тужиоце који не испуњавају критеријуме, али су постали то што јесу.

(ВИДЕО) Кривокапић: Маске ће спасти брзо; Коњевић: Са вама се тешко сарађује, то знају ваши сарадници

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

У име клуба посланика „Демократе - Демос - Мир је наша нација питање Спајићу у вези са темом поставио је Момо Копривица.

- Један од облика неправди и несигурности која се десила јесте одузимање стеченог права и нарушавање лехгитминих очекивања свих оних жена и корисница накнаде, мајки троје и више дјеце. То је доживотна мјесечна накнада...Треба да имамо грађанина који осјећа право у односу на власт, а не страх у односу на власт. Зашто у склопу реформских процеса у Владином предлогу буџета нису била предвиђена средства за мајке- навео је Копривица, поред осталог.

image
Момо Копривица

Министар је казао да самим увидом у буџет за ову годину да постоји простор за импелемнтирање такве одлуке.

- Обезбједили смо средства за ову и следећу годину. Од стране нас неће бити проблема- истакао је он.

Копривица је додао да је враћање накнада патриотска дужност, те да се положај мајкама мора побољшати јер су оне стварале Црну Гору. У име клуба посланика ДПС-ЛП посланичко питање  је поставио Иван Митровић.

image
Иван Митровић

- Парламентарна већина нема легитимитет, такође ни министар финансија нема легитимитет јер је највећи конституент саопштио, позивам грађане да отворе портале, да парламентарна већина нема легитмитет и да креће у процес формираеа нове Владе. Питамо министра шта је урадио до сада, а не шта ће урадити јер видимо да нећете урадити ништа имајући у виду да немате подршку 27 посланика парламентарне већине- истакао је он, поред осталог.

Спајић је одговорио да када би слушао Митровића из неке друге перспективе, помислио би да он није направио ову ситуацију и био власт 30 година, са ДПС. 

- Ви сте оставили једну земљу са најгорим фискалним и економским параметрима у Европи. Без економски одрживих околности ви не можете да причате о социјалној политици уопште. Намјерно сте оставили рушевину од државе да би не би могли да помогнемо народу. Играте се са судбинама људи - нагласио је Спајић.

image
Милојко Спајић

У име посланичког клуба Демократски фронт – Покрет за промјене, Бранко Радуловић, казао је да је 30 година владавине "тоталитарног и криминогеног" режима оставила пустош у Црној Гори.

- Понудио сам 400 решења, Спајићу касно их хвалите и касно их примјењујете и половично. Морали смо се задужити, то је било неопходно али не онако тајно и противзаконито. Зашто се нисмо задужили степенасто, функционално, кад нам треба мјесец или два раније. Најскупље је после лоповлука оно ако се задужиш, а не оплодиш паре. Шта је са Развојном банком? ДПС је крив за социјално стање, а ви сте криви јер сте ме обманули почетком прошле године. У тој Влади која буде нова, ваше министарство ћемо подијелити на два дијела. Дрпили сте ми идеју Маршаловог плана, али не и садржину. Ја сам стари мачак за буџет. Око Маршаловог плана, стварно не брукајте ме... Јапанац да ти да милијарду на лијепе очи?!- навео је, поред осталог, Радуловић.

image
Бранко Радуловић

Спајић је казао да је професор Радуловић његов највећи фан, те да зато не сумња да ће бити дио било које нове Владе у којој професор диже руку и гласа.

- Зашто ме нисте слушали него Кривокапића? Морамо направити јаку Владу и када забродимо ја идем, не могу више глупости да слушам од пројеката- казао је Радуловић.

Потпредсjедник Социjалдемократа Црне Горе Дамир Шеховић казао је да су сва јавна обраћања Спајића на ову тему, Маршалов план, карикатурална и по мало комична.

- Годину дана се игарте политике и замајавте јавност да би сте прикрили економски русвај који сте изазвали... Показали сте апсолутни непрофесионализам и нисте реаговали на дивљање цијена основних животних намирница - нагласио је Шеховић.

image
Дамир Шеховић

Позвао је Спајића да лијепо устане и каже да се мало залетио.

- Позивам вас да поднесете оставку - закључио је Шеховић, а затим је Спајић навео низ критика на рачун Шеховића и Владе чији је био дио.

Испред СНП-а питање је поставила  Милосава Пауновић.

- Да ли сте упознати са ситуацијом да је 2019. године требало, на подручју Моујковца, да буду урађени станови за пензионере. На крају је прецизирано да се гради десет станова. Оно што је важно, да ли је Фонд поднио вама извјештај шта се десило са средствима за изградњу ових станова - навела је Пауновић.

Министар је казао да ће се Фонд ПИО бавити злоупотребама свих ствари које су се дешавале у протеклом периоду.

image
Милосава Пауновић

 У име клуба посланика „Црно на бијело" посланичко питање министру поставила је посланица Божена Јелушић.

- Шта сте урадили да се смање неоправдане зараде, повластице и привилегије на бројним мјестима јавне администрације и управљања у јавним предузећима. Наведите разлоге који су вас навели да прекинете в.д. ангажман Александра Дамјановића на челу Управе пореза и царина и да кажете које професионалне рефренце челнице која га је замјенила су вас навеле да њу поставите на то мјесто- питала је Јелушић.

Спајић је одговорио, поред осталог, да не мотивишу људе које би требало да мотивишу са већим зарадама.

- Није се десила смјена Дамјановића, истекао је мандат. Морамо се навићи на смјењивост власти на свим нивоима. Препознао сам да он може да да већи допринос у неким другим стварима. Мјесец дана прије одлуке звао сам га и рекао да му нећу продужити мандат. Са Милојком Спајићем када се дговорите нешто, то се иде до краја. Најавио сам му, рекао је да то види као унапређење- казао је министар.

image
Божена Јелушић

Представник Социјалдемократске партије и Албанске коалиције Једногласно, Рашко Коњевић, казао је да су данас добили поруку највећег политичког клуба да ова Влада може да иде кући, фигуративно, и да треба да бирају неку нову Владу.

- То би значило да и ви министре вјероватно морате да идете са те позиције, то су рекли партнери који су вас бирали.. Дамјановић је казао да од вас жели да чује разлоге.. Да би прекинули спекулације око шверца цигарета, треба да кажете разлоге због којих је Дамјановић смијењен. Нећу да будем злонамјеран - нагласио је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Спајић је казао да је већ дао одговор на то и да је Дамјановићу навео разлоге престанка мандата.

- Не може бити да је Дамјановић смијењен из разлога да то није била оптимална функција за њега - истакао је Коњевић набрајајући низ критика и чињеница Спајићу тражећи да образложи ту одлуку.

Поручио је министру да се држи финансија, а не политичког терена.

- Вас ће у Министарству финансија и без слике запамтити. Знате ли да сте ви потписали решење којим се укида првостепено решење? Покушали сте политички да поентирате, а појма немате шта вам се дешава у Министарству. Министарство на чијем сте челу је као другостепени орган по жалби адвоката као незаконито укинло решење Фомда ПИО.. Ми цијенимо рад Дамјановића који ви не цијените - казао је Коњевић.

image
Скупштина Црне Горе
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:49