Džejms Rubin / - FOTO: PRINTSCREEN
10/04/2023 u 08:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Specijalni izaslanik SAD u posjeti Crnoj Gori: Na Zapadnom Balkanu postoji problem ruskih dezinformacija

Džejms Rubin će posjetiti Podgoricu, Skoplje i Tiranu od danas do 14. aprila

Specijalni izaslanik i koordinator Centra Stejt departmenta SAD za globalno angažovanje Džejms Rubin danas počinje posjete Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Albaniji radi razgovora o borbi protiv ruskih dezinformacija, a vjeruje se da će se razgovarati i o dijalogu Beograda i Prištine.

Rubin će posjetiti Podgoricu, Skoplje i Tiranu od danas do 14. aprila, najavio je u subotu Stejt department.

- U Podgorici i Skoplju sastaće se s vladinim zvaničnicima kako bi učvrstio podršku inicijativama protiv dezinformacija. Razgovaraće o naporima Rusije, Kine i drugih zlonamernih aktera koji koriste dezinformacije kako bi podrivali demokratiju i nacionalnu bezbjednost širom sijveta, i kako naše zemlje mogu kolektivno da se suprotstave prijetnjama u informacionom prostoru - navodi se u saopštenju.

U Tirani će Rubin učestvovati na sastancima sa američkim ambasadorima sa Zapadnog Balkana.

Rubin je bio pomoćnik državne sekretare SAD Medlin Olbrajt od 1997. do 2000. i prvi put dolazi u region poslije 23 godine.

Rubin je za N1 rekao uoči dolaska da su „predmet i tema posjete ozbiljni“ jer „na Zapadnom Balkanu postoji problem ruskih dezinformacija: U Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i širom regiona“.

- Želim da radim s vladama koje žele da budu dio evropskog sistema i da budu svijet prava i pravila gdje se poštuju evropski principi. Hoćemo da pokušamo da sve uradimo da eliminišemo to zagađenje medijskog okruženja - rekao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Rubin je naveo da SAD pozdravljaju „sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu dio evropskih institucija“.

Dodao je da rješenje „mora biti prihvatljivo i za Kosovo i za Srbiju“, da „lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji“ i izrazio uvjerenje da je „danas to moguće“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:15