Странка правде и помирења / - фото: УРА
18/07/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СПП: Демократе селективним третирањем злочина отвараjу врата новим подjелама у Црноj Гори

Из те странке истичу да нису примиjетили да jе, у jавном дискурсу, неко иоле релевантан jавности, негирао или релативизирао монструозна убиjања цивила у Пиви или Велици

Наjава посланика Демократске Црне Горе о упућивању приjедлога Резолуциjе о геноциду у Пиви када jе 1943. године, према подацима коjе су изниjели, убиjено 1290 цивила, од чега око 550 дjеце, као и у Велици када jе 1944. године убиjено 550 цивила лош jе и погрешан покушаj институционалног обиљежавања ратних злочина почињених на териториjи Црне Горе у њеноj модерноj историjи, саопштили су из Странке правде и помирења (СПП) у Црноj Гори.

– Узимаjући у обзир пиjетет самих жртава нећемо третирати правну квалификациjу злочина, иако jе видљиво политиканство у самом наступу посланика Демократске Црне Горе, али таj сегмент ћемо оставити историчарима. Оно што никако не можемо оставити по страни jесу питања зашто jе предложена Резолуциjа изоставила монструозниjе злочине и веће покоље коjи су се десили над бошњачким становништвом у Црноj Гори и представља ли ова инициjатива Демократа знак да ћемо свака два мjесеца слушати неумjесне расправе, манипулациjу жртвама и циљано подгриjавати међунационалне тензиjе коjе за циљ имаjу скупљање jефтиних политички поена наводе из СПП-а.

Из СПП-а питаjу, jесу ли то Демократе одустале од своjе политике изазиваjући немир и горчину своjим поступцима и широм отвараjући врата новоj кампањи подjела у црногорском друштву?

– Како другачиjе обjаснити наступе, излагања, амандмане и поруке коjе су њихови посланици упутили приликом дефинисања и усваjања Резолуциjе коjом се осуђуjе геноцид у Сребреници, али и сви остали злочини на териториjи бивше Jугославиjе без изузетка – додаjу из СПП-а.

Из те странке jош истичу да нису примиjетили да jе, у jавном дискурсу, неко иоле релевантан jавности, негирао или релативизирао монструозна убиjања цивила у Пиви или Велици па да би то био повод за инициjативу и за недосљедан став и намjеру да се у Скупштини Црне Горе третираjу само злочини почињени у Пиви и Велици, а, како кажу, циљано изоставе они у Буковици и Шаховићима, као и сви други злочини почињени на териториjи Црне Горе.

– С обзиром да jе намjера наци-фашистичког четничког покрета Истребљења Бошњака Лимске долине и пљеваљског среза непобитно утврђена судским пресудама током процеса четничком ђенералу Дражи Михаиловићу, поткриjепљених релевантним доказима, приjе свега извjештаjима команданта четничких jединица за Црну Гору и Санџак Павла Ђуришића коjима jе обавjестио ђенерала Михаиловића о детаљима крвавог злочина наводећи да jе током акциjе свирепо убиjено, поклано, спаљивано и звиjерски убиjено преко 8.000 цивила – дjеца, жене и старих, од чега jе скоро 60 одсто жртава била млађе од 14 година – именом и презименом и да jе заузетом простору у потпуности елиминисано читаво бошњачко становништво – додаjу из СПП-а.

Како су истакли оваj податак потврђуjе Ђуришић у свом извjештаjу у коjем између осталог каже:

– Сва муслиманска села у три поменута среза (Пљевља, Фоча и Чаjниче) су потпуно спаљена да ниjедан њихов дом ниjе остао читав. Сва имовина jе уништена сем стоке, жита и сена. За време операциjа се приступило потпуном уништавању муслиманског живља без обзира на пол и године старости.” Приjе тога четничке хорде су извршиле покољ у Биjелом Пољу свирепо убивши 1.000 бошњачких цивила (преко 50 одсто дjеца до 14 година )– кажу jош из СПП-а.

Из Странке правде и помирења jош су казали да се на оваj начин промовишу подjеле, а не побjеде.

– Има ли крвавиjег и монструозниjег злочина да jе почињен на териториjи Црне Горе у њеноj историjи и ако се већ третираjу злочини почињени у Црноj Гори зашто jе изостављен наjкрвавиjи и наjбруталниjи од свих? Како то да су колеге из Демократске Црне Горе превидjеле ове чињенице нарочито имаjући у виду да jе оно мало Бошњака коjе се вратило на подручjе Буковице после Другог свjетског рата почетком 90 тих, тачниjе од 1992. до 1995. године поново нашло на мети истих идеолошких фаланги коjе су у том периоду завршиле ‘посао’ злочинаца Ђуришића и уз примjену идентичних метода поново етнички опустошили Буковицу убиjаjући, мучећи и протjеруjући и оно мало Бошњачких цивила коjе jе живjело на том подручjу – указуjу из СПП-а.

Напомињу да додатни мотив да геноцид у Буковици и Пљевљима како онаj из 1943. тако и злочине од 92. до 95. “третираjу барем подjеднако ако већ нису нашли за сходно да их узму као примарни примjер jе чињеница да смо сувременици последњих дешавања, да су злочинци и налогодавци jош увиjек некажњени и да jе обавеза црногорског друштва и државе да таj и друге злочине расвjетли и процесуира ако жели постати пуноправна чланица ЕУ”.

Упоредо са наведеним злочинима, додаjу из СПП-а, ниjе ли мjесто и Шаховићима на тоj листи бруталних егзекуциjа цивила коjи су имале само jедан ‘гриjех’ – етничку припадност, Србима или Бошњацима, сасвим свеjедно”.

– Уколико jе заиста намjера да се ода почаст и зашитита пиjетета цивилних жртава из новиjе црногорсле историjе, позивамо Демократе да уврсте све велике злочине почињене на териториjи Црне Горе, да формираjу парламентарну комисиjу коjа ће уз сарадњу са струком, да дефинишу исте и да инсистираjу на увођењу тих чињеница у образовни програм, ,,Све како би биле опомена и наук будућим генерациjама да зло никада не доноси ништа добро и да жртве приjе или касниjе постаjу сви коjи живе на овим просторима, али и као снажан браник антифашизма црногорског друштва – опомињу из СПП-а.

Како су наjавили, да на таj начин промовисаће побjеде, а не подjеле, jер у супротном њихов слоган, како кажу, остаjе мртво слово на папиру и пусти политички памфлет.

– Ми као странка вjеруjемо да ће остати досљедни себи и исправити, вjеруjемо, нехотичну грешку. Усваjањем резолуциjе коjа третира све злочине наци-фашизма Скупштина Црне Горе потврдиће своjу снажну вољу и риjешеност да се допринесе утврђивању пуне истине о наци-фашистички и етнички мотивисаним злочинима како се трагична страдања људи, етничких, вjерских и других група никада и нигдjе неби поновила. У супротном, селективним третирањем злочина отвориће врата новим подjелама у Црноj Гори – закључуjу из СПП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:57