Срђан Павићевић / -ГП УРА
30/06/2021 u 14:38 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срђан Павићевић: Реконструкција Владе да не буде због личних интереса

Било би паметно да удружимо све расположиве капацитета ка једном циљу, а то је излазак из дубоке кризе наметнуте наслеђем прошлог режима, коме ћемо тако на најбољи начин ставити до знања да ће њихови снови о повратку на власт остати само снови, истакао је Павићевић за "Дан"

Став Савеза грађана Цивис је да је Влада покренула доста актуелних проблема и питања, али да је у свјетлу динамике процеса превише трома. Жељели бисмо и инсистирамо да се ствари брже дешавају. Да ли је ова тромост последица слабо квалитетне администрације, ниског радног ефектива, или богатог и правно замршеног наслеђа, који је саградио претходни режим у циљу своје самоодбране, остаје да се види и анализира на овим састанцима. До сада су остварени неки резултати, али и ми и народ који нас је бирао очекујемо више. Да ли ће премијер и његова влада моћи више, остаје да се види, казао је у изјави за "Дан" Срђан Павићевић, предсједник Савеза грађана Цивис.

Уочи другог састанка партија парламентарне већине, најављеног за крај ове седмице, он је рекао да је на претходном састанку разматрана тренутна политичка ситуација, оптерећена кризом и скупштинске и извршне власти.

– Скупштинска већина, као и представници опозиције, има обавезу контроле, надзора и анализе рада извршне власти. У том духу је и започета серија састанака већине, у жељи да се прецизно анализира и оцијени рад Владе у претходном периоду. На првом састанку се јасно примијетило да имамо мање-више различите ставове и оцјене – од оних који су апсолутно незадовољни, до оних који су дјелимично задовољни, али нисам примијетио да је било потпуно задовољних – истакао је Павићевић.

Нови састанак за нове преговоре

Представници странака које чине парламентарну већину састали су се прошле недјеље како би разговарали о даљим корацима у циљу превазилажења актуелне политичке кризе.
Оставку премијера Здравка Kривокапића и нову владу тражи Демократски фронт (ДФ). Предсједник Скупштине и лидер Демократа Алекса Бечић је тада саопштио да они нису за пријевремене изборе. Састанку није присутвовао премијер Kривокапић, који ће бити позван тек када владајућа већина усагласи ставове.

Према његовом мишљењу, са промјеном Тужилачког савјета, Савјета Радио-телевизије Црне Горе, консолидовањем и именовањем руководилаца полиције и служби безбједности, отварају се врата за пуно и ефикасно дјеловање по ширини и дубини криминалне заоставштине прошлог режима.

– Нема више шта да се чека. И правда која превише закасни постаје неправда. Влада може и мора боље. Да ли ће тај помак бити реализован кроз постојећи сазив Владе, или уз циљане и неопходне промјене одређених њених чланова, видјећемо у најскоријем року. Свака реконструкција подређена бољитку и прогресу за нас је прихватљива, али на бази аргумената, анализе и пројекција. Свака потреба лома, рушења, или реконструкције Владе базирана на личним апетитима, амбицијама или фрустрацијама, која аналитично гледано не обећава бољитак, за нас је неозбиљна, површна и опасна авантура, на коју сигурно нећемо пристати – нагласио је Павићевић.

Како је додао, пред Владом су озбиљни изазови санације последица пандемије корона вируса, организовања што успјешније туристичке сезоне, свеукупни економски и социјални опоравак, отварања према региону и Европи и наставак приступних преговора.

–Било би паметно да удружимо све расположиве капацитета ка једном циљу, а то је излазак из дубоке кризе наметнуте наслеђем прошлог режима, коме ћемо тако на најбољи начин ставити до знања да ће њихови снови о повратку на власт засад остати само снови– казао је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 05:53