/ Фото: Портал Дана
17/07/2021 u 19:07 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шта пише у предлогу Резолуције Демократа: Геноцид у селу Велика да се нађе у уџбеницима

Такође, позивају Владу да у најкраћем могућем року планира изградњу меморијалних центара у Велики и Пивској доли

Демократска Црна Гора, на челу са Алексом Бечићем, поднијела је данас Предлог резолуциjе о геноциду у селу Велика и у Пиви, а у предлогу Демократе траже да се, између осталог 7. јун и 28. јул, када су злочини почињени у овим селима, прогласе за дане сјећања на жртве нацифашизма. 

Демократе поднијеле предлог резолуције за злочине у Велики и Пиви

Демократе такође у предлогу Резолуције позивају Владу да у најкраћем могућем року планира изградњу меморијалних центара у селу Велика и у Пивској доли и да се за то одобри довољан обим буџетских средстава, али и за прикупљање фотодокументационе грађе, истраживања ових злочина и развоја културе сјећања. 

image

Фото: Приватна архива

- Фото: Приватна архива

У предлогу резолуције се наводи и да утврђене чињенице о поменутим злочинима нађу одговарајуће мјесто у образовним програмима и наставном процесу, и да буду предмет научног истраживања и изучавања.

Истиче се и да се превиде редовна буџетска средства за радове у свим областима умјетности на тему страдања од нацифашизма. 

image

Фото: Приватна архива

- Фото: Приватна архива

Предлог резолуције потписали су посланици Демократа Момо Копривица, Драган Краповић, Зденка Поповић и Владимир Мартиновић. 

Мартиновић је данас на конференцији казао да поменути злочини имаjу неспорно геноцидно обиљежjе, подсјећајући на то да је у селу Велика убијено 550 цивила, укључујући дјецу и старије људе.

Подсјетимо, клуб посланика Демократског фронта предложио је још у децембру прошле године да Скупштина, на челу са Бечићем, усвоји резолуцију о геноциду у Велици.

image
Фото: Приватна архива

У предлогу, који је тада објављен на сајту Скупштине, се наводи да се резолуција предлаже тежећи да сјећања на све невино пострадале и жртве сурових оружаних сукоба који се у догодили током и након Другог свјетског рата на тлу Црне Гор,е а у којима су сви народи поднијели тешка страдања, никада не изблиједе.

image
Фото: Приватна архива

Они су тада у предлогу резолуције истакли, између осталог, да Скупштина треба да позове општину Плав да се 28. јул прогласи Даном сјећања на жртве геноцида.

Такође су тражили да Скупштина подржи НВО "Клуб Велика" у процесу оснивања државне комисије која ће утврдити све чињенице и детаље овог монструозног злочина.

Предлог резолуције потписали су посланици ДФ-а: Драган Бојовић, Славен Радуновић, Маја Вукићевић, Јелена Божовић, Миолан Кнежевић, Предраг Булатовић, Страхиња Булајић, Симонида Кордић, Јован Вучуровић, Марко Ковачевић, Радош Зечевић, Дејан Ђуровић, Мило Божовић, Максим Вучинић, Владимир Добричанин и Милун Зоговић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:35