/ -FOTO: VLADA CG
04/08/2022 u 16:37 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta ruše DPS, SDP i SD – Vladu ili Temeljni ugovor?

Ipak je sve u foteljama, zar ne?

Temeljni ugovor je ipak toliko važan dokument da bi mogla i Vlada Dritana Abazovića da padne.

Bura koja se digla nakon potpisivanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom pokazala je da je on važniji od evropskih integracija. Ekspresno su klubovi poslanika DPS, SDP-LP, SD, DUA predali u skupštinsku proceduru Predlog da se glasa o nepovjerenju 43. Vladi Crne Gore.

Razlog za podnošenje predloga jeste to što su, kako je navedeno u inicijativi, izostali rezultati 43. Vlade Crne Gore na planu realizacije onih prioriteta koji su utvrđeni prilikom njenog izbora, a tiču se reformi pravosudnog sistema, jačanja sistema vladavine prava, intenziviranja procesa evropskih integracija, konsolidacije ekonomske politike u zemlji i reorganizacije sistema zdravstvene zaštite u uslovima pandemije korona virusa koja traje.

Ipak, pravi razlog je objavljen na tviter nalogu Demokratske partije socijalista, gdje stoji: "Danas potpisani Ugovor, koji je protivan Ustavu Crne Gore, biće suspendovan odmah nakon izbora nove Vlade".

Namjerno ili ne, Demokratska partija socijalista je, izgleda, prikovala broj poslanika koji će glasati za obaranje Vlade na 36 potpisnika inicijative, jer su svi ostali pozdravili potpisivanje Temeljnog ugovora. Možda su zato u Abazovićevom kabinetu relaksirani i mirno dočekuju 19. avgust kada će se odlučivati o povjerenju Vladi.

Na drugoj strani, Temeljni ugovor je toliko uzburkao nacionalističke krugove u Crnoj Gori da su svi zaboravili zašto Evropska komisija može da da negativan izvještaj o napretku Crne Gore prema Evropskoj uniji. Ministar vanjskih poslova je govorio o nekom dokumentu u kojem se kaže da je potpisivanje Temeljnog ugovora negativno, pa se stekao utisak da se zbog tog ugovora može desiti da ne uđemo u EU. Nije pomenuo visoku korupciju, povezanost vlasti i mafije, kriminalne klanove, šverc cigareta i droge na veliko, Sudski savjet, VDT-a, Ustavni sud... Ništa. Samo Temeljni ugovor.

Sve to govori o velikoj neozbiljnosti i pokušaju politizovanja svega u Crnoj Gori. Кako drugačije tumačiti činjenicu da, odmah nakon bure o Temeljnom ugovoru na sjednici Vlade, na dnevni red dođe raspodjela funkcija. I gle mazohizma! Vlada daje funkcije kadrovima iz partija koje planiraju da je 19. avgusta sruše.

Ipak je sve u foteljama, zar ne?

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 10:17