Бобан Станишић / - PZP
26/12/2021 u 14:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станишић тражи да Влада обезбједи пет милиона еура за приправнике

Предсједник Мреже младих ПзП-а тврди да је скоро 3.000 корисника програма стручног оспособљавања дискриминисано

Предсједник Мреже младих Покрета за промјене (ПзП) Бобан Станишић затражио је да Влада обезбједио пет милиона еура за приправнике. 

Како тврди, скоро три хиљаде корисника програма стручног оспособљавања је у подређеном полажају, јер програм ''Европа сад'' их нажалост није препознао и буџетом за 2022. годину нису планирана додатна средства која би њихова мјесечна примања ускладила са минимланом зарадом. 

- У Закону о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем) чланом 10 је регулисана мјесечна новчана надокнада корисника овог програма  у износу од 50 одсто од просјечне нето зараде у Црној Гори у години која претходи закључивању уговора о стручном оспособљавању. По основу овог члана мјесечна новчана накнада за кориснике овог програма за 2022. годину ће износити око 265 еура, јер је просјечна нето зарада за 2021. годину око 530 еура. Уколико дође до најављеног повећања минималне зараде на 450 еура, а самим тим и до повећања основних трошкова живота, кориснике овог програма, њих око три хиљаде младих људи доводимо у подређен положај. Зато обезбјеђивањем додатних пет милиона еура би обезбиједили додатна средства како би избјегли диксриминацију корисника овог програма и њихову мјесечну накнаду по основу учешћа у Програму стручног оспособљавања подигли на ниво нове минималне зараде од 450 еура. Покрет за промјене и Демократски фронт је предложио амандман који ће обезбиједити недостајућа средства- закључио је Станишић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:37