Луњић и Дабовић / - Портал Дан колаж
10/04/2022 u 11:58 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Статут ДПС-a јасан: Луњић и Дабовић би морали да поднесу писане оставке због лошег изборног резултата у Улцињу

Од локалних избора 2018. до локалних избора 2022. године партија je изгубила три мандата и преко хиљаду гласова

Лош изборни резулат Демократске партије социјалиста на недавно одржаним локалним изборима у Улцињу могао би ускоро да резултира оставкама на челу Општинског одбора партије и Општине.

На челу Општинског одбора ДПС Улцињ налази се Дритон Луњић, који је на ту функцију једногласно изабран крајем прoшле године, док је Александар Дабовић, члан ОО партије, на функцији предсједника Општине нешто више од годину дана. На могућу смјену, односно оставке упућује статут партије у коме се јасно прецизирају кораци и одговорност локалног руководства, у случају лошег резулатата на изборима.

Наиме, у члану 45 Статута ДПС-а коjи jе усвоjен на Конгресу 24. jануара 2021. године наводи се да су "у случаjу да општинска организациjа партиjе на изборима не оствари задовољаваjући изборни резултат, предсjедник Општинског одбора, предсjедник Општине, односно општине у оквиру главног града, градоначелник престонице, односно главног града, дужни су да поднесу писане оставке Предсjедништву партиjе".

– Код оцjене резултата избора из става 2 овог члана посебно ће се циjенити: броj освоjених гласова, броj освоjених мандата и учешће у власти – наводи се у члану 45 статута ДПС-а.

Форци пљуште понуде за формирање власти

Према незваничим информацијама у току су неформални контакти већине политичких субјеката који су учествовали на недавним локалним изборима, око формирања будуће власти. Како "Дан" сазнаје разговарају Албанска коалиција (6 мандата), ДПС и Бошњачка странка (6 мандата) са Форцом (пет мандата), са којом су у контакту и из Коалиције "За нови почетак" (14 мандата). За сада су и једни и други Форци спремни да понуде договор по принципу два плус два, што значи да подијеле мандат предсједника Општине на по двије године. Предсједник Форце Генци Ниманбегу саопштио је након резултата поновљеног гласања на бирачком мјесту број 5 да су кључеви Улциња у рукама бирача те партије.

На локалним изборима 27. марта, са поновљеним гласањем на бирачком мјесту број 5 – Друга мјесна заједница, ДПС је у колаицији са Бошњачком странком освојио шест мандата или 18,16 одсто подршке укупно изашлих бирача. За заједничку листу те двије партије гласало је 2108 Улцињана. На локалним изборима четири године раније, партија је на изборе изашла самостално освојивши осам мандата, са освојених 2.918 гласова или 23,7 одсто подршке грађана, док је је за Бошњачку странку гласало 339 бирача, који су тој партији обезбиједили један мандат.

Дакле, на основу поређења недавних изборних резултата и оних од прије четири године, јасно је да је ДПС-у подршку ускратило најмање хиљаду Улцињана, те да су изгубили три мандата. Таквим изборним резултатом нијесу, наводно, задовољили у централи партије, иако то јавно није саопштено, јер су од политичког субјекта који је прије четири године добио највише гласова а тиме право да буде носилац формирања локалне власти (што се и догодило), дошли у ситуацију да у наредном периоду изгубе ту позицију. То се већ наслућује најавама, додуше незваничним, да би евентуалним договором са Албанском коалицијом и Форцом, подршку за новог предсједника Општине дали лидеру ДУА Мехмеду Зенки а могуће чак и кандидату Форце. Дабовић је послао СМС да није у могућности да се јави прије понедјељка и одговори на питање хоће ли предсједништву странке поднијет оставку, док је Луњић прво најавио да ће одговорити на питање а потом такође путем СМС-а одговорио да нема коментар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:57