Нед Прајс / -Стејт дипартмент
07/06/2022 u 01:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стејт дипартмент: Суверене одлуке Црне Горе, Бугарске и Сјеверне Македоније

Три земље су као суверене државе донијеле суверене одлуке о свом ваздушном простору, које одражавају ријешеност Европе да позива Русију на одговорност због неоправдане инвазије на Украјину, која је без повода, поручио Прајс

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс поздравио је одлуку влада Бугарске, Сјеверне Македоније и Црне Горе да не дозволе авиону Руске федерације да прелети преко њихових територија на путу ка Србији гдје је требало да борави у званичној посјети Београду 6. и 7. јуна.

Прајс је на конференцији за новинаре рекао да су те три земље чланице НАТО-а показале "посвећеност члану 5 који је односу на све три је обавезујућа" и подсјетио да је прије два дана обиљежена пета годишњицу чланства Црне Горе у НАТО-у, и друга годишњица чланства Сјеверне Македоније у марту"

Он је позвао Србију да се усредсреди на свој циљ чланства у Европску унију, укључујући и да усклади своју спољну и безбједносну политку са остатком Европе.

Одговарајући на питање Гласа Америке да прокоментарише руске осуде и пријетње послије отказивања посјете министра спољних послова Сергеја Лаврова Беграду, Прајс је рекао да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија "као суверене државе донијеле суверене одлуке о свом ваздушном простору, које одражавају ријешеност Европе да позива Русију на одговорност због неоправдане инвазије на Украјину, која је без повода".

Прајс је позвао Србију да предузме кораке да напредује на европском путу, укључујући и да диверсификује изворе енергије, да смањи енергетску зависност од Руске Федерације и да усклади спољну и безбједносну политику са Европском унијом

"И даље желимо да буде партнер Србије и да јој помогнемо у напорима да дугорочно ојача енергетску безбједност", поручио је портпарол Стејт дипартмента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:17