Сукоб шефа државе и Владе због именовања утиче и на економску дипломатију / фото: Срђа Бољевић
18/07/2021 u 11:08 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сукоб због именовања амбасадора штети економској дипломатији

Једино државничким односом према изазовима пред којима се Црна Гора налази, неће доћи до урушавања економске дипломатије, наводи Беговић за "Дан"

Актуелно стање у вези блокаде именовања амбасадора, ударац је за једну од најважнијих дјелатности Министарства вањских послова, економску дипломатију, поручили су саговорници,,Дана". Према њиховом мишљењу, највећи кривац за овакво стање је предсједник државе Мило Ђукановић, који одбија да прихвати именовање једног броја нових амбасадора.

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) и члан скупштинског Одбора за међународне односе и исељенике Владимир Јоковић казао је у изјави за,,Дан" да предсједник државе све кочи без икакве потребе, те да ће према његовом мишљењу амбасадори бити они који су предложени.

– Мислим да су ово последњи његови трзаји, да он ово све кочи без икакве потребе. Зна се да Влада води спољну политику државе, али он користи правне и уставне зачкољице да покаже да има још неку моћ. Није лако краљу без круне, није лако Ђукановићу без власти. И то ће проћи, а мислим да ће све бити завршено на начин на који је и планирано и да ће амбасадори бити они који су предложени. Није у реду да предсједник због формалног потписа опструира оно што Влада треба да спроведе – навео је Јоковић.

”Свака блокада избора дипломатских представника прилично хендикепира домете наше дипломатије

Нагласио је да је за стање блокаде одговоран предсједник, који још није именовао ниједног амбасадора.

– Наравно да је он одговоран, а његова аргументација је да они који су гласали против независности не могу представљати Црну Гору, то значи да је ДПС контролисао ко је за кога гласао. Да ли је онда у реду да је Ђукановић, који је некада гласао за заједничку државу, уопште могао да буде и премијер и предсједник државе. Да ли је ту имао морални легитимитет и морално право за то, када већ они који нијесу гласали за то 2006. године не могу представљати државу – истакао је Јоковић.

Влада Црне Горе је економску дипломатију уврстила у приоритете рада за 2021. годину, препознајући важност привлачења страних инвестиција и промоције економских интереса на међународном плану. Међутим, чињеница је да је дипломатска мрежа већ више од пола године у некој врсти блокаде, те се ствари слабо помјерају са мртве тачке.

На премијерском сату крајем прошлог мјесеца, министар спољних послова Ђорђе Радуловић је одговарајући на питања посланика казао да су он и потпредсједник Владе Дритан Абазовић у последња два мјесеца три пута иницирали састанак са предсједником Милом Ђукановићем, али да одговор нису добили.

За сада, већи број амбасадора је опозван, али за само неколико је актуелни црногорски предсједник потписао указе о опозиву, док ниједан амбасадор није именован.

Политички аналитичар Марко Беговић истакао је да блокада именовања представља производ неозбиљности политичких актера.

– С једне стране, имамо почетна несналажења која су била и очекивана и негдје разумљива, док с друге постоји очита намјера да се све након 30. августа прошле године уруши. Kако економска дипломатија представља специфичну дипломатску активност, именовање амбасадора иако битно у односима држава, није пресудно за динамизирање економске сарадње посредством дипломатских канала – наводи Беговић.

Блокада именовања производ неозбиљности

Посланик Демократског фронта (ДФ) и члан Одбора за међународне односе и исељенике, Милун Зоговић истакао је у изјави за,,Дан" како је апсурдно да се готово годину дана након избора, суочавамо са оваквим општим стањем.

– Ђукановић је користио кохабитацију на начин да сачува тековине поражене политике и кадровске експозитуре бившег режима. Централно питање је зашто нова извршна власт дозвољава Ђукановићу такав политички комодитет и да ли ту постоје неки договори за које ми не знамо. Свака блокада избора дипломатских представника прилично хендикепира домете наше дипломатије. А да ли и колико то смета Ђукановићевом дипломати, а Kривокапићевом министру вањских послова, не може са са сигурношћу и поуздано искристалисати – каже Зоговић.

Истакао је да Министарство вањских послова представља кључну тачку за идентификовање појединаца и организација у складу са стратегијом и акционим плановима на којима се тек мора радити.

– Постоји изражен кадровски дефицит, па је пред министарством озбиљан домаћи задатак да, поред припреме адекватних докумената, посредством Управе за дијаспору, Привредне коморе, али и Универзитета Црне Горе, анимира и мобилише дијаспору, с посебним акцентом на стручњаке и привреднике у земљама од интересовања. На тај начин би се приступило неопходним процесима рационализације, оптимизације и економисања постојећих ресурса, али и увођењу савременог модела дипломатије – каже Беговић.

Наглашава и да, иако блокада именовања представља одређени баласт, једино државничким односом према изазовима пред којима се Црна Гора налази неће доћи до урушавања економске дипломатије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:22