/ - Фото: М.О.
16/12/2021 u 13:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сусрет министарке Ињац са амбасадорком Летоније

Ињац је информисала амбасадорку да је недавно, у склопу словеначке јединице, на ангажовање у еФП упућен ВИИ црногорски контингент

Министарка одбране Црне Горе проф. др Оливера Ињац састала се са амбасадорком Републике Летоније на нерезидентној основи Агнесе Калниņа и том приликом размотриле области од значаја за сарадњу двије земље и као и правце њиховог будућег унапрјеђења.    

Министарка Ињац искористила је прилику да истакне значај посјете Риги, са колегама из Р. Словеније и Р. Сјеверне Македоније, којом приликом је уприличен сусрет са министром одбране Републике Летоније, Артисом Пабриксом, као и обилазак базе Адажи и црногорског контингента ангажованог на вјежбовној активности НАТО снага у Ојачаном присуству на Истоку (еФП). 

Ињац је информисала амбасадорку да је недавно, у склопу словеначке јединице, на ангажовање у еФП упућен ВИИ црногорски контингент.

Ињац се осврнула на комплексност безбједносних изазова данашњице, те указала на потребу за заједничким, мирним дјеловањем у циљу пружања адекватног одговора на исте. Имајући у виду да хибридне пријетње постају глобални изазов и да у све већој мјери утичу на политичке токове, истакнута је сарадња са НАТО Центром изврсности за стратешко комуницирање, који пружа подршку савезницима у развијању националних способности. Такође, заједничко учешће на међународним вјежбама, као и сарадња у области сајбер одбране, препознате су као области које дају простора за интензивирање сарадње, а све у циљу повећања интероперабилности националних одбрамбених капацитета. 

Амбасадорка Калниņа потврдила је спремност Летоније да, Министарству одбране и Војсци Црне Горе и убудуће пружа подршку на путу оснаживања институционалних капацитета и способности. 

Нагласила је значај билатералне сарадње у циљу супротстављања актуелним изазовима, јачања националних капацитета и континуираног интензивног улагања на пољу одбране. Она је истакла подршку Републике Летоније даљем прогресу Црне Горе на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Саговорнице су апострофирале нужност пружања заједничког доприноса земаља савезница колективном систему безбједности, те, у складу са тим, истакле значај обостране посвећености јачању одбрамбене сарадње Црне Горе и Републике Летоније.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:58