Милош Шуштер / - фото: УРА
21/02/2022 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шуштер: Непознати инициjатор и стварни разлози измjена и допуна ДУП-а Тополица III

Инвеститор на тоj парцели jе власник земљишта површине 27 972 метара квадратних, док за преосталих око 3 500 ниjесу риjешени имовинско-правни односи

Испред барског одбора Грађанског покрета УРА Милош Шуштер истакао је да премда је нацрт измјена и допуна ДУП-а "Тополица III" урађен, нијесу познати стрварни разлози урбанизације као ни њен иницијатор.

- Урађен jе нацрт измjена и допуна ДУП-а “Тополица III" коjи захвата земљиште површине преко  27 хектара, а наручилац наjновиjих измjена jе Влада Црне Горе, коjа jе усвоjила и Програмски задатак на основу ког се врши њихова израда. Но, ниjесу jавно познати инициjатор и стварни разлози ове нове урбанизациjе - саопштио jе данас Милош Шуштер испред барског одбора Грађанског покрета УРА.

Како jе казао, 7. фебруара jе одржана jавна расправа о нацрту тог ДУП-а у организациjи Министарсва за екологиjу, просторно планирање и урбанизам, на коjоj jе присуствовало неколико власника имовине у захвату тог плана, као и предсjедник Општине Бар Душан Раичевић и то „у своjству грађанина“, како jе и сам напоменуо - иако се ради о jедном од наjзначаjниjих планова од изузетног интереса за Бар.

- Општинама jе одузето право одлучивања о урбанизму, али jе остала обавеза уређивања простора. У наjкраћем, општина jе дужна да обезбjеди (уступи или плати) земљиште за све jавне површине (саобраћаjнице, зеленило, коридоре инфраструктуре и друго), као и да изведе и плати све радове на уређењу земљишта. Ради се о износу од неколико десетина милиона еура у захвату плана - обjашњава Шуштер.

Обрађивач нацрта ДУП-а, како истиче, ниjе доставио потребну економско-демографску анализу, економско тржишну проjекциjу и фазе реализациjе, што му jе била обавеза из Програмског задатка.

- Ниjе обjаснио ни разлоге измjена и допуна у односу на важећи ДУП, мада их има и оне су крупне, што jе очигледно из питања и дискусиjа присутних учесника jавне расправе - власника земљишта. То значи да ниjе било услова за одржану jавну расправу. На простору плана предвиђено jе око 3 500 сталних (и исто толико повремених) становника, при чему се не планира изградња школе, вртића или здравствене установе, а планираjу се обjекти за потребе органа локалне управе коjе нико ниjе тражио - истиче.

У захвату ДУП-а, како jош обjашњава, jе УП-1, површине 31 411 метара квадратних. Инвеститор на тоj парцели jе власник земљишта површине 27 972 метара квадратних, док за преосталих око 3 500 ниjесу риjешени имовинско-правни односи, како jе на jавноj расправи тврдио jедан од власника диjела тога земљишта.

- Из jавно доступне документациjе види се да jе главни градски архитекта, 17. фебруара дао сагласност на идеjно рjешење хотела са 5*, а на УП-1, те да jе инвеститор урадио главни проjекат и поднио приjаву за градњу обjекта у септембру 2021. године. Законски предуслов за почетак градње jесте рjешавање имовинско-правних односа за укупну површину урбанистичке парцеле - закључуjе он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 04:26