/ Foto: SRDJAN BOLJEVIC
01/09/2022 u 15:25 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svako pregovara sa svakim, niko ne može ni sa kim

Sastanak stare parlamentarne većine i sjednica na kojoj se odlučuje o sudbini Đurović zakazani za sjutra, sve partije najavile dolazak

Parlamentarna većina iz 2020. godine se sastaje sjutra u pokušaju da formiraju novu izvršnu vlast. Sve partije su najavile dolazak, ali je li na pomolu izlazak iz političke krize ili ulazak u još dublju, uskoro će se znati. Ukoliko uspiju da se dogovore, u vladu će pozvati i predstavnike manjina.

Da su odnosi među konstituentima nekadašnje većine maksimalno poljuljani, potvrdio je lider Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

image

Danilović

Foto: IVAN PETROVIC-IPE

On je juče poručio da je Ujedinjena Crna Gora u pouzdanom saznanju da pojedine partije, koje su u međuvremenu, minulih stotinak dana, bile u savezu sa DPS-om i u manjinskoj vladi koju je Đukanović podržavao, paralelno pregovaraju o nastavku te saradnje, samo s drugim mandatarom i to iz reda potpisnika čuvenog Memoranduma o saradnji.

– Na sastanku koji će uslijediti sjutra mi nećemo dopustiti da budemo dekor bilo kakve prevare ili da poslužimo nekome kao svatovi za ispraćaj u još jednu avanturu sa Đukanovićevom partijom – poručio je Danilović.

Sve što dogovorimo, dodao je on, istog trenutka treba da potpiše 41 poslanik "stare većine". Očekuju i da predsjednica Skupštine doprinese resetovanju odnosa i to podnošenjem ostavke, kako se ne bi dogodilo da bilo ko sjedi na dvije stolice.

– Кao i prilikom izbora prve vlade, koju su podržali pobjednici sa izbora od 30. avgusta 2020, Ujedinjena Crna Gora neće ucjenjivati niti imati bilo kakve specifične zahtjeve. Čvrsto smo ubijeđeni da su vanredni izbori najčasnije rješenje nakon kojih DPS nikada više ne bi bio u prilici da ucjenjuje i trguje s onima koji su skloni trgovanju izbornom voljom – kazao je on.

Prema njegovim riječima, ako je namjera bilo koga od onih koji se odazovu pozivu na sastanak, da sebi samo podignu cijenu za novi dogovor sa DPS-om i Bošnjačkom strankom, onda su podcijenili našu političku pronicljivost i opreznost na koju smo dužni, ali i primorani, evo dvije godine.

– U svakom slučaju, nećemo nikoga pratiti s darovima i prćijom u još jedan zagrljaj sa Đukanovićem – zaključio je Danilović.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) nam je nezvanično rečeno da još uvijek nije došlo do zvaničnih sastanaka, ali da svako pregovara sa svakim.

– Pregovarali smo sa više partija, zbog toga što se mora naći izlaz iz trenutne situacije. Sve je u v.d. stanju – saopšteno nam je.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da navodi Danilovića da stranke koje je DPS već jednom iznajmio na 100 dana vode pregovore da ih DPS opet iznajmi na neki oročeni period – ovog puta sa novim mandatarom kojeg odredi DPS – moraju se uzeti za ozbiljno i pozivaju, u najmanju ruku, na oprez svakog građanina u Crnoj Gori, a naročito njihove predstavnike.

Кo jednom prevari, smatraju u toj partiji, "učiniće to opet".Demokrate pitaju da li "SNP-u i GP URA u novoj igranci tajno pomažu oni što su im tajno pomagali i pri formiranju 43. nenarodne vlade".

image
-FOTO: SKUPŠTINA CG

– Кad vas bivše kolege iz bivše parlamentarne većine naviknu na sasvim "relaksirano" mijenjanje dresova kao čarapa, ne smijete sebi dozvoliti neopreznost. Pritom, zakazivanje sastanka za 2. septembar na onakav način i određene pripreme i retorička zalijetanja koja smo imali prilike da vidimo od njegovog organizatora, neizostavno nameću još jedno pitanje – da li SNP-u i GP URA u novoj igranci tajno pomažu oni što su im tajno pomagali i pri formiranju 43. nenarodne vlade, koju smo sa zadovoljstvom srušili upravo zato što je bila nenarodna, neprirodna, nesposobna i sponzorisana od DPS-a. Zapravo, možda je glavno pitanje – da li su i šta su ovog puta ugovorili da dobiju zauzvrat – koju i kakvu dubinu, visinu ili širinu. Najzad, da li sve ovo znači i da se pomenuti sastanak organizuje kako bi se narod još jednom obmanuo – pojašnjavaju u toj partiji.

Кako bi se oslobodili sumnji, traže ostavku predsjednice Skupštine Danijele Đurović.

Sjednica na kojoj bi trebalo da se glasa o inicijativi za smjenu predsjednice skupštine Đurović, bi trebalo da se održi sjutra. Moguće je da će ova inicijativa biti povučena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:07