Muhović  / - FOTO: DAN, DARKO JOVOVIć
30/11/2022 u 14:28 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sve Muhovićeve izjave: Za Njegoša govorio da je krvnik, a za Cetinje da mu treba pasoš

U jednoj televizijskoj emisiji Muhović je tvrdio da Njegoševo djelo "Gorski vijenac", "otvoreno i nedvosmisleno poziva na sukobe i mržnju, na rat i vrijeđa religiju"

Bivši član Predsjedništva Bošnjačke stranke i bivši lider petnjičkog odbora Adnan Muhović godinama je u žiži crnogorske javnosti zbog svojih kontroverznih izjava. 

Muhović: Mješoviti brakovi predstavljaju udaljavanje od vjere i tradicije

Dio javnosti Muhovićeve izjave je često osuđivao, uz tvrdnju da je širio mržnju i netrepeljivost prema srpskom i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori, a njegova jučerašnja izjava za Radio Petnjicu da "mješoviti brakovi predstavljaju udaljavanje od vjere i tradicije" nije ostala bez komentara i reakcija. 

Muhoviću ovo nije prvi put da u medijski prostor šalje jako sporne i uvredljive tonove. Tako je veliku pažnju javnosti izazvao 2017. godine njegov stav da je Petar II Petrović Njegoš „genocidni pjesnik“ i „najveći krvnik“ Bošnjaka i islama.

U jednoj televizijskoj emisiji Muhović je tvrdio da Njegoševo djelo "Gorski vijenac", "otvoreno i nedvosmisleno poziva na sukobe i mržnju, na rat i vrijeđa religiju".

- Nisu problem toliko Bošnjaci, Turci, poturice, kako već se kaže tamo, ali ne može jedan Njegoš ili bilo ko da vrijeđa islam kao religiju, jer je vrlo mali za to. Nijesu Bošnjaci nepismeni da ne znaju ko je bio Njegoš. I vojnici takozvane vojske Republike Srpske su često hapšeni i u lijevom džepu su imali po jedan mali primjerak Gorskog vijenca. I jedan dio građana pravoslavne vjeroispovjesti takođe podržava tu priču, naročito Kuči pa i jedan dio Vasojevića- govorio je tada Muhović.

Iz Ibrahimovićeve partije u Stranku pravde i pomiranja 

Muhović je u julu prošle godine napustio Bošnjačku stranku i saopštio je da prelazi u Stranku pomirenja i pravde. 

Predsjednik BS i aktuelni ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović ovim povodom se nije javno izjašnjavao, a u saopštenjima koje su proslijeđivali medijima nije bilo riječi o Muhovićevom odlasku iz partije. 

Muhović je u januaru prošle godine smijenjen sa mjesta člana Odbora direktora Skupštine akcionara “Održavanje željezničkih voznih sredstava”.  

Podsjećanja radi, Stranka pravde i pomirenja je dio Koalicije "Crno na bijelo", koju je predvodio potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Većina odbornika Skupštine opštine Petnica (15 iz DPS i po dva člana SD i SDP) tada su zatražili njegovu smjenu sa funkcije predsjednika odbora Bošnjačke stranke, smatrajući da je svojim izjavama doprinio podizanju tenzija, ugrožavanju multietničnosti i pojavi netrpeljivosti.

No, i to ga nije poremetilo u zadovoljavanju poslovnih ambicija, pa pošto je smijenjen sa mjesta predsjednika SO Petnjica, Muhović je zavrijedio mjesto člana Odbora direktora Skupštine akcionara “Održavanje željezničkih voznih sredstava”. 

Pošto pomenuti odbor dejstvuje u Podgorici, valja pomenuti da je Muhović svojevremeno za Televiziju Sanžak rekao "da prema Podgorici ne osjeća ništa".  

U tom televizijskom gostovanju kazao je "da kad ide na Cetinje nosi pasoš". 

- Prema Podgorici vrlo malo šta osjećam, a prema Cetinju ne osjećam ništa. Meni je Bosna država matičnog naroda, Sarajevo duhovni i kulturni centar. I krv svoju za Bosnu moju, za južni Sandžak i život svoj. Smatram da je predsjednik Stranke BS patriota u nekoj mjeri u kojoj on smatra i drugi smatraju da jeste. Kao ja nije. Ja sam malo specifičan. Prvo ono što mene možda malo razlikuje u politici u odnosu na neke druge je što sam panbošnjački orijentisan. Ja prema Podgorici vrlo malo šta osjećam, a prema Cetinju ne osjećam ništa. Dakle, kad idem na Cetinje nosim pasoš - kazao je tada Muhović. 

Takođe, prošle godine krajem marta prijetio je Srbima iz BiH da će im “organizovati traktorijadu”.

image
- FOTO: FEJSBUK

Muhović je tokom rasprave na društvenoj mreži Fejsbuk jednoj korisnici napisao: “Prijetimo, evo ja prijetim. Samo li probaju da ruše Bosnu, organizovaćemo im traktorijadu za Srbiju".

Zbog ovih prijetnji Muhović je bio pozvan i na saslušanje. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 14:24