Пленум / IVAN PETROVIC-IPE
19/02/2022 u 17:56 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све оштрија реторика политичара: Умјесто програма, грађанима нуде издајнике, лопове и фашисте

Већина политичких партија у Црној Гори више не нуди програме и рјешења, већ искључиво настоје да тешким оптужбама и сатанизацијом „противника“ заузму што бољу позицију у константном изборном процесу, било на локалном било на државном нивоу

Политичка криза у Црној Гори утицала је да се појача и реторика јавних личности, а дојучерашњи политички пријатељи свакодневно размјењују оптужбе пуне тешких ријечи које и нису за јавну сцену, а популизам и „удварање“ бирачима све више превладавају у њиховим изјавама.

”Политичке партије се чак идентификују са одређеном нацијом, па и вјером, а само се декларативно залажу за мултикултуралност и суживот

Тешке ријечи као што су издаја, лопови, криминалци, фашисти... постале су дио свакодневице на политичкој сцени, а за то нико не сноси последице, па чак ни моралну осуду друштвене заједнице у Црној Гори.

Посланица Грађанског покрета УРА Божена Јелушић каже за „Дан" да је наша политичка сцена захваћена епидемијом популизма и великих ријечи, које су већ поприлично испражњене од сваког значења.

– Иза свега стоје површност и борба за гласове, до којих се долази по цијену манипулације снажним националним сентиментом, оптужбама за фашизам, за издају народа… Овакав дискурс је увелико омогућен чињеницом да се Црна Гора никада није суочила са властитом одговорношћу за ратне злочине 90-их и није јасно означила виновнике и њихове политике. Очито је да су „догађања народа“ и данас најлакши пут ка хомогенизацији гласача, код којих се на тај начин знатно умањује моћ рационалног промишљања – навела је Јелушић.

Популизам онемогућава дијалог

Посланица Божена Јелушић сматра да екстремистички иступи црногорских политичара и политичарки указују на недостатак политичких капацитета у нашим политичким партијама.

– То у знатној мјери онемогућава конструктивни демократски дијалог о свим јавним политикама, о институцијама, о начинима изласка из кризе. Право је чудо због чега чак и партије лијевог центра имају потребу да се национално декларишу и да тиме ступају на поље деснице, умјесто да направе радикалан отклон од ове врсте популизма – навела је Јелушић Она сматра да за проблем токсичне јавне комуникације треба на одговорност позвати породицу и школу – домаће васпитање и његово оснаживање кроз образовни систем. – Очито је да смо на оба плана оманули и да нам је потребна отворена јавна дебата о томе шта хоћемо од будућности и куда као заједница идемо – закључила је Јелушић.

Како је додала, зато већина политичких партија у Црној Гори више не нуди програме и рјешења, већ искључиво настоје да тешким оптужбама и сатанизацијом „противника“ заузму што бољу позицију у константном изборном процесу, било на локалном било на државном нивоу.

– Политичке партије се чак идентификују са одређеном нацијом, па и вјером, а само се декларативно залажу за мултикултуралност и суживот. Једино чему се можемо надати је да овакво стање полако пређе у фазу пароксизма – тренутка када ће се све оно, наводно позитивно, што нуде политичке партије коначно показати као дубоко штетно и по саме те партије и по заједницу. Ма како ово патетично звучало, вјерујем да ће наши грађани у једном тренутку препознати манипулацију којом се служе актуелни „рибари људских душа“ – рекла је Јелушић.

Сличне ставове има и Душан Слијепчевић, шеф кабинета предсједника Уједињене Црне Горе, који истиче да та партија његује политику културе, дијалога и аргументованих наступа.

– Од свог оснивања заговарамо да је неопходна одговорност за сваки политички потез, а самим тим и за јавни наступ – нагласио је Слијепчевић. Он се посебно осврнуо на неке посланике из тзв. црногорског блока који својим ставовима и наступима предњаче у екстремизацији јавних порука и користе се популистичком реториком.

– Свако такво обраћање упућује на подјеле и покушава да представи само једну националну заједницу у Црној Гори са њеним проблемом. Таква јефтина демагогија и лоша намјера нису примјерени и то је политика прошлости, коју смо побиједили 30. августа 2020. године. Црна Гора више није држава повлашћених на рачун других, него држава у којој сви имамо иста права. Црна Гора више никада неће бити игралиште дискриминације, а посебно држава у којој српска национална заједница мора да трпи изливе мржње и шовинизма – истакао је Слијепчевић.

Он сматра да су такви наступи политика прошлости и последњи трзај угњетавања.

– Уједињена Црна Гора позива на културу и примјерене јавне наступе. Позивамо на одговорну политику и одговорне људе у политици – казао је Слијепчевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:24