Влада Црне Горе тренутно нема већину у парламенту и то треба да се ријеши / -SRDJAN BOLJEVIC
18/12/2021 u 14:31 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све оштрије критике са међународних адреса: Брисел тражи алтернативу постоjећоj власти?

Лајчакова изјава, подразумиjеваjући њену аутентичност, личи на jедноставно навођење чињеничног стања, мада, свjедоци смо, има и таквих тумачења коjа иду у правцу позива актуелноj влади, односно премиjеру да поднесе оставку, наводи Чолаковић за "Дан"

Влада Црне Горе тренутно нема већину у парламенту и то треба да се ријеши, казао је у интервјуу за портал Бука специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга питања на Балкану Мирослав Лајчак. Он је поручио и да је Црна Гора најнапреднија од свих земаља у региону на свом путу ка Европској унији (ЕУ) и отворила је сва поглавља, али је чињеница и то да у последњих годину дана није било готово никаквог напретка.

– Био сам недавно у Црној Гори и рекао сам двије ствари. Црна Гора је најнапреднија од свих земаља у региону на свом ЕУ путу и да је отворила сва поглавља, али је чињеница и то да у последњих годину дана није било готово никаквог напретка. Европска тема готово да није постојала у том периоду. Умјесто тога, највише су се чуле теме које се односе на етницитет, религију, националност. То су теме из деведесетих. Зато је моја порука била да се сви врате европском путу и да Црна Гора потврди своју лидерску позицију. Друго, за то је наравно потребно да Црна Гора има проевропску владу којој су приоритет европске интеграције као и владу која има снагу да јој пролазе предлози у парламенту, јер тако се влада у демократијама. ЕУ апсолутно нема намјеру да одлучује ко треба да буде у црногорској влади. Црна Гора има свој демократски легитимитет и показала је више пута у прошлости да има снагу да своја питања рјешава унутрашњим дијалогом. Ми само желимо да земља врло брзо поново крене ка европском путу – казао је Лајчак.

”Стабилна већина у парламенту jе, свакако, рjешење за интензивирање преговарачког процеса са ЕУ, а како до стабилне већине доћи, отворено jе питање, казао је Чолаковић

Аналитичар Андрија Ђукановић је за "Дан" казао да њему Лајчакова изјава личи на притисак на садашњу власт коjа могуће не одговара интересима неких међународних структура.

– Г. Лаjчак се помиње и као неко ко jе утицао на приближавање неких политичких субjеката, мислим конкретно на недавно потписани меморандум о сарадњи. Могуће jе да се у међународним круговима тражи алтернатива постоjећоj власти па су и критике све оштриjе – каже Ђукановић.

Он наводи и да је свима јасно да Црна Гора стагнира већ дуже на путу европских интеграциjа.

– То jе резултат рада и бивше власти. Поглавља 23 и 24 одавно су отворена и препуна нериjешених питања. Нериjешена убиства, корупционашке афере, политичка корупциjа. Све то jе наслеђе претходне власти. Тада смо били лидери у интеграциjама, а сад ево трпимо озбиљне критике – наводи Ђукановић.

Поводом Лајчакове изјаве огласили су се и из Социјалистичке народне партије Црне Горе (СНП).

– Оно што већ дуго знаjу сви у Црноj Гори, данас jе потврдио и специјални изасланик Лаjчак, рекавши да постоjећа влада нема већину и да то треба да се рjешава. Постављамо jедноставно питање: до када ће Здравко Кривокапић да се оглушуjе о захтjеве како домаће, тако сада и међународне jавности, и да узурпира мjесто предсjедника Владе? Не само што оваквим своjим понашањем Кривокапић прави штету на унутрашњем плану, него, сада jе то евидентно, кочи и европски пут Црне Горе. Зато, СНП позива премиjера Кривокапића да обjективно и реално сагледа стање у нашоj држави и учини оно што jе неопходно како би Црноj Гори кренуло и на унутрашњем и на међународном плану – закључују из СНП-а.

И аналитичар Божидар Чолаковић истиче за "Дан" како је очигледно да jе изостанак адекватне подршке свих из парламентарне већине Влади проузроковао проблеме у погледу онога што jе неопходно предузимати у преговарачком процесу да би дошло до видљивог напретка (владавина права, као кључно поглавље, у ком сасвим сигурно ниjе дошло до напретка због страначких комбинаторика око избора Тужилачког савjета, између осталог.) Врло битна jе, истиче он, ниjанса да ли jе било какав напредак изостао у последњоj или у последњих неколико година, што у поменутом интервjуу, разумљиво, ниjе наглашено, а свjедоци смо да jе до застоjа у напредовању (подсjетимо се да jе помињана прећутна клаузула баланса, а дошло jе и до измjене методологиjе са пооштреним критериjумима) у преговарачком процесу дошло за мандата претходне владе.

– Ситуациjа у парламенту jе краjње специфична jер, подсjетимо се, Влада jе од дана када jе изабрана гласовима парламентарне већине, трпjела критике од диjела парламентарне већине подjеднако као и од опозициjе. Утисак jе да би Влада била већ смиjењена да за такву инициjативу ниjесу потребни гласови опозиционе ДПС, са коjом нико из парламентарне већине, засад, ниjе спреман да гласа за смjену. У том контексту изjава специjалног представника ЕУ, подразумиjеваjући њену аутентичност, личи на jедноставно навођење чињеничног стања, мада, свjедоци смо, има и таквих тумачења коjа иду у правцу позива актуелноj влади, односно премиjеру да поднесе оставку. Стабилна већина у парламенту jе, свакако, рjешење за интензивирање преговарачког процеса са ЕУ, тj. за постављање теме испуњавања критериjума из преговарачких поглавља (кластера) и чланства у ЕУ у фокус дjеловања, умjесто, како jе г. Лаjчак рекао, тема коjе се односе на етницитет, религиjу, националност, што су теме из деведесетих. Како до стабилне већине доћи (прекомпозициjом снага у оквиру парламентарне већине, скраћењем мандата Скупштине, новим изборима) отворено jе питање – закључује Чолаковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 19:45