Skupstina Crne Gore / фото: Иван Петровић
05/04/2022 u 15:51 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сви би неку владу, избори у другом плану

Бастијанчић је казао за "Дан" да ће Ђукановић донијети одлуку о расписивању редовних избора за одборнике у Скупштини Главног града и скупштинама општина којима истиче мандат у јуну, односно јулу

Иако се већ дуже вријеме прича о обједињавању избора, то засад остаје само мртво слово на папиру. Већина партија калкулише, желећи да одложе само оне изборе на којима мисле да неће добро проћи. Такође, функционери су тренутно фокусирани на формирање нове владе, као и на њен састав. Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић још увијек није расписао редовне изборе за Подгорицу и још 11 општина. Спекулише се да би они могли бити 5. јуна, када су ванредни избори у Будви и Тивту, али би у том случају морали бити расписани до сјутра.

Савјетник предсједника Црне Горе за уставни систем и правна питања Борис Бастијанчић казао је за "Дан" да ће Ђукановић, у складу са својим надлежностима, ваљано слиједећи позитивне прописе и цијенећи стриктно дефинисане рокове, донијети одлуку о расписивању редовних избора за одборнике у Скупштини Главног града и скупштинама општина којима истиче мандат у јуну, односно јулу мјесецу ове године.

Потпредсједница Демократске народне партије (ДНП) Маја Вукићевић рекла је за "Дан" да је одржавање свих локалних избора у једном дану једна од препорука Европске комисије, али је досад у Црној Гори није било могуће спровести јер нисмо имали договор око тог питања, и то из различитих разлога.

– С обзиром на то да се Црна Гора налази у дубокој политичкој кризи, став Демократског фронта је да, умјесто мањинске владе, која би била само наставак већ постојеће политичке кризе и која, како је сад већ извјесно, нема потребну подршку и не би могла одблокирати процесе, треба формирати техничку владу, која би имала задатак да припреми и спроведе парламентарне, предсједничке и локалне изборе и која би широким политичким консезнусом договорила датум одржавања тих избора – казала је Вукићевић.

Ђуровић: Годинама упозоравамо на злоупотребе изборног законодавства

Посланик Социјалистичке народне партије (СНП) Данијела Ђуровић казала је за "Дан" да је свакако неопходно у оквиру реформе изборног законодавства објединити изборе.

– То је уочено и од стране ОСЦЕ/ОДИХР и саставни је дио њихових препорука за унапређење изборног амбијента у Црној Гори. СНП годинама упозорава на злоупотребе постојећег изборног законодавства, са посебним акцентом на такозвани изборни туризам. Вјерујемо да све парламентарне партије уочавају потребу за измјеном комплетног изборног законодавства и да ће се према томе однијети одговорно. Некоректно је било које локалне изборе посебно издвајати, а друштвено неодговорно мијењати став у зависности од партикуларних партијских интереса – рекла је Ђуровић.

Посланици су у фебруару усвојили измјене Закона о локалној самоуправи којима је било предвиђено обједињавање избора, али је предсједник Ђукановић одбио да потпише тај акт и вратио га на поновно одлучивање. Избори би ове године, осим у главном граду, требало да буду одржани у Голубовцима, Бару, Бијелом Пољу, Даниловграду, Kолашину, Плаву, Плужинама, Пљевљима, Рожајама, Жабљаку и Шавнику.

Посланик Бошњачке странке (БС), Амер Смаиловић казао је за "Дан" да је Црна Гора у сталној кампањи и да би било добро за свеукупне процесе да избори буду одржани у једном дану.

– Уосталом, то су и препоруке наших међународних партнера. На тај начин би се и атмосфера у друштву релаксирала, смањиле би се тензије, јер бисмо имали изборе на сваке четири године. За нас је битно да избори буду по демократским стандардима. Овдје је потребно темељно приступити изборној реформи, која је тешко и компликовано питање – и политички, и правно, и технички. За такву одлуку је потребан консензус опозиције и власти, али и партнера из невладиног сектора који се баве изборним законодавством. Вјерујемо да ће Одбор за свеобухватну реформу изборног законодавства наставити са радом и да ће управо ово питање бити једно од приоритетнијих – навео је Смаиловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:05