Дритан Абазовић и патријарх Порфирије / -Влада ЦГ
21/06/2022 u 07:47 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Дан" сазнаје": Темељни уговор у четвртак на Влади, почињу завршни разговори са СПЦ

Одмах након што информација о Темељном уговору „прође“ Владу приступиће се завршним разговорима са Српском православном црквом и коначном договору, који се очекује најкасније до половине јула

Влада Црне Горе ће на сједници у четвртак, 23. јуна, усвојити информацију о Темељном уговору који треба да буде потписан са Српском православном црквом, a данас ће се та информација наћи на Комисији за економску политику и финансије, односно КЕП-у, незванично сазнаје "Дан" из добро обавијештених извора.

Информацију о Темељном уговору припремило је Министарство правде, а министрима ће је представити министар Марко Ковач. Према нашим сазнањима, одмах након што информација о Темељном уговору "прође" Владу, приступиће се завршним разговорима са Српском православном црквом и коначном договору. Извори "Дана" тврде да би до краја јуна требало да се заврши усаглашавање текста, а онда би био договаран термин за потписивање Темељног уговора.

Уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве потписаће црногорски премијер Дритан Абазовић и патријарх српски Порфирије.

Иначе, Абазовић је јуче рекао да ће питање потписивања Темељног уговора са Српском православном црквом бити убрзо окончано.

– Циљ Владе је обезбјеђивање што ширег консензуса о Темељном уговору. Ко год може да помогне да се унаприједи текст Темељног уговора, добродошао је. То питање ћемо врло брзо завршити, на начин који предвиђају Устав и закони, и надамо се да ће Темељни уговор бити прихваћен у ширем консензусу. Треба да идемо даље, чекају нас друге обавезе – рекао је Абазовић.

Абазовић: Да се договоримо или да се разилазимо

Абазовић, који је до сада више пута изјављивао да је питање Темељног уговора за њега готова ствар, али да се то питање превише политизује, поновио је да је овај документ идентичан са уговорима које Црна Гора има са другим вјерским заједницама и да не може да буде изнад Устава и закона.

– Проблем не постоји ни у једном сегменту. Уговор који треба да се потпише идентичан је уговорима са другим вјерским заједницама и не може да буде изнад Устава и закона – казао је Абазовић.

Истакао је да је тај уговор легитимисање међусобних обавеза и права.

– Овдје нема никаквих обећања, ја се бојим да обећања постоје са других страна да се то никада неће завршити. Хоћу једну ствар да вам кажем: оно што овај човек каже или потпише, он ће уложити и задњи атом да се то и спроведе у дјело. Ако то подразумијева да немамо више сарадњу, вријеме је да се поздрављамо – поручио је Абазовић на сједници, пренио је портал РТЦГ.

Он је нагласио да Темељни уговор са СПЦ за њега није проблематично питање.

– Ако због тога треба да се раздвојимо ја сам ту, и то треба да учинимо јавним и гласним – рекао је Абазовић и додао да жели да се одлуке доносе и да се рјешавају отворена питања.

На другој страни, остаје отворено питање шта ће урадити министри из Социјалдемократске партије, који су у посљедње вријеме кренули у праву кампању против Срспке православне цркве, а нарочито министар вањских послова Ранко Кривокапић, којег у кулоарима већ називају "министром црквених послова и одбране од српске агресије на Црну Гору".

Но, кулоари су једно, а збиља нешто сасвим друго и сасвим је јасно да је Темељни уговор између државе Црне Горе и Српске православне цркве дефинитивно камен спотицања и нове мањинске владе, што је показала и полемика на недавној сједници између премијера Дритана Абазовића и министара из СДП-а.

И док Рашко Коњевић сматра да питање Темељног уговора није требало да се нађе на дневном реду, поготово не по хитном поступку, Кривокапић је уобичајено о Српској православној цркви говорио као "Цркви Србије", која је у Црној Гори нелегално и да зато не може ни да постоји Темељни уговор.

Уговор већ усклађен?

Према незваничним информацијама, Темељни уговор између Црне Горе и СПЦ већ је усклађен и само треба да прође формалности на Влади Црне Горе. Наши извори сматрају да би до потписивања уговора могло доћи и за двије недјеље. Има и оних који мисле да га тек треба ускладити, али да то неће бити проблематично.

У Српској православној цркви нисмо могли наћи саговорника који би желио да прича о овој теми, а сви очекују да до потписивања Темељног уговора дође врло брзо.

Кривокапић је оцијенио да информација о Темељном уговору ни методолошки није информација и додао да не постоји узајамно признање између државе и цркве.

Он је казао да назив Темељни уговор постоји само за државне субјекте, а "Црква Србије јесте државни субјект, и то нелегални у том смислу, државном смислу, и не може имати Темељни уговор".

– Држава је међународни субјект и она региструје цркву и признаје цркву – навео је Кривокапић.

На то је реаговао потпредседник Владе и министар Владимир Јоковић, нагласивши да он као Србин не дозвољава да ико говори "Црква Србије".

– Говорити "Црква Србије" је играње са Црквом – казао је Јоковић одговарајући Кривокапићу.

Рекао је и да ће СНП истрајати на теми Темељног уговора са СПЦ.

Очекује се да ће и наредна сједница Владе бити веома занимљива и да ће се полемика између СДП-а и остатка Владе наставити.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 12:19