Nikola Terzić / - FOTO: UPRAVA POLICIJE
21/09/2023 u 20:32 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Terzić: Znamo ko su rudari, investitori akcije iz Crne Gore

Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno šest lica: MM (1997), J.D. (1993), MV. (1991), V.E. (1991) - svi državljani Repubike Srbije

Vršilac dužnosti direktrora Uprave policije Nikola Terzić je u emisi "Načisto" koja se emituje na Televiziji Vijesti rekao da su četiri osobe iz Srbije i dva NN lica učestvovala u akciji "tunel". 

On je rekao na da Uprava policije zna ko su rudari. Takođe, Terzić je kazao da se nada da će do sjutra dio istrage biti zaokružen. 

- Krivičnom prijavom biće obuhvaćeno šest lica: MM (1997), J.D. (1993), MV. (1991), V.E. (1991) - svi državljani Repubike Srbije. Biće obuhvaćena i dva NN lica gdje još prikupljamo dokaze, ali vrlo brzo mislim da ćemo ih imati - izjavio je Terzić. 

On je kazao i da očekuje da će broj lica  koji su učestovali u akciji "tunel" rasti kako odmiče istraga. On je u emisiji "Načisto" pokazao i fotografiju sa lažne lične karte jedne od osoba koja je uključena u aferu i pozvao javnost da dostave nadležnima informacije ako ih imaju o njoj.  On je naglasio da je ta osoba iz BiH ili Srbije. 

- Nadam se da će sjutra biti zaokružen dio istrage - rekao je Terzić.

Kako je rekao,"investitor ove akcije je neko iz Crne Gore", ali da neće reći ništa što bi ugrozilo istragu.  

- Nismo došli do onih koji su platili ne tako malu investiciju. Neću reći ništa što će ugroziti dalji tok istrage. Krivična prijava koja će se podnijeti sjutra je samo prvi korak - rekao je on.

On je rekao da razumije kritike laičke javnosti što još uvijek nema hapšenja, ali da zamjera stručnoj javnosti. 

Terzić je najavio i sjutra obraćanje ministra policije Filipa Adžića, koji će, kako je najavio, saopštiti ekskluzivne informacije u vezi akcije "tunel". 

Govoreći o kriminalnim grupama u crnoj Gori terzić je rekao da ih u trenutno egzistira 10, a da ih je ranije bilo 35.

- Ne mislim da je mafija zavladala Crnom Gorom jer aktivnosti koje policija ima govore o opadajućem trend svih kriminalnih aktivnosti - kazao je Terzić. 

On je kazao i da pitanje izručenja Svetozara Marovića nije za Upravu policije. To je nešto, kako je rekao, što treba "da se rešava na većem političkom nivou". 

-  U tom smislu to neće ugroziti saradnju između policije Crne Gore i Srbije.Saradnja će biti samo bolja i efikasnija. To pitanje nije za mene - naglasio je Terzić.

Direktor UP je saopštio i da iz depoa nedostaje 19 komada vatrenog oružja - 13 pištolja, tri revolvera i tri puške.

- Od čega je iz pravosnažno okončanih predmeta šest pištolja, tri pištolja revolvera i dvije puške - saoptio je on.

kad je govorio o istrazi on je rekao da je najvažnije doći do motiva akcije "tunel" i ciljeva ljudi koji su je pokrenuli. Ako su investitori akcije željeli kokain, onda su potpuno promašili, kazao je Terzić. 

- Ukoliko je cilj bio da se iz depoa Višeg suda otuđi određena količina kokaina, onda se morate složiti sa mnom da nisu imali nekoga ko je iz Višeg suda pomagao u ovoj kriminalnoj dradnji. Ja ne koja je to prostorija depoa sa kokainom, a i da znam ne bih rekao. Uglavnom, oni su je promašili - rekao je on.

On je ocijenio da ako su imali pomagača iz suda onda motiv nije droga jer "taj čovjek bi rekao da ona se ne nalazi tu".

- Ako je motiv droga onda definitivno nisu imali nekoga iz Višeg suda, jer bi to bilo amaterski – uložiti toliki novac i promašiti prostoriju - ocijenio je Terzić.

V.D. direktora UP je kazao da je ovakvu akciju bilo teško organizovati, a da je otvor na depou bio hiruški. To može, po njemu, da znači i da su kopači tunela imali pomagača u višem sudu.  

 - Ako je neko iz Višeg suda postavio lokator, u velikoj mjeri je kopačima bio olakšan posao. Maltene je otvor u depou hirurški otvoren. On se nalazi tačno između tačno dvije police. A, kako ćete sa druge strane zida tako tačno da znate gdje treba da kopate? Svi registratori u depou su tako vraćeni da kad bi ušli sad ušli ne mogli da viditegdje je otvor dok ne uklonite te predmete. Nema prašine, nema šuta.. Sve je tako uredno ostavljeno, da kad uđene tamo ne možete da primijetite da je nešto tamo rađeno - istakao je Terzić.

Rekao je da je šest osoba do danas podvrgnuto poligrafskom testiranju, kao i da je jedno odbilo testiranje, ali da to ne znači da je ta osoba kriva. Ipak, kako je rekao to upućuje na potrebu dalje analize te osobe i njegove uloge u određenim kriminalnim aktivnostima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:19