Kristijan Timonije / - IGOR SLJIVANCANIN
31/12/2022 u 08:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Timonije: Političke stranke hitno da se dogovore o sudijama

Sud će morati da odluči o svim neriješenim pitanjima koja sada koče stvaranje nove vlasti, i nekih lokalnih vlasti, kao u Podgorici, što je negacija demokratske volje naroda, rekao je Timonije

Političke stranke u Crnoj Gori moraju hitno da se dogovore o sudijama Ustavnog suda, koje bi omogućile da država nastavi demokratski put, kojim se s pravom ponosi, poručio je ambasador Francuske Kristijan Timonije.

On je, u intervjuu Portalu RTCG, kazao da je imenovanje funkcionalnog Ustavnog suda ključno pitanje za stabilizaciju institucija jer je takav arbitar apsolutno neophodan za vladavinu prava.

"Sud će morati da odluči o svim neriješenim pitanjima koja sada koče stvaranje nove vlasti, i nekih lokalnih vlasti, kao u Podgorici, što je negacija demokratske volje naroda", rekao je Timonije.

Prema njegovim riječima, djeluje kao zamrzavanje statusa kvo u interesu nekih ljudi, stvaranje nove vrste stabilokratije ili partitokratije.

"U pitanju je unutrašnji legitimitet, kao i vječiti legitimitet institucija. Posle mirne političke promjene 2020. godine, ovo je razočarenje i rizik", kazao je Timonije.

On je rekao da se nada da će razum prevladati 2023. godine, kako bi se ispravio ovaj negativni i regresivni trend.

"To bi bila još jedna pobjeda za sve u Crnoj Gori", ocijenio je francuski ambasador.

Timonije kazao da, osim dogovora političkih aktera, ne vide drugo razumno rješenje radi poštovanja volje naroda, što je i ubrzanje puta ka Evropskoj uniji.

"U sferi ekonomije, potrebni su istinska vladavina prava, stabilnost i ozbiljni investitori, koji očekuju da će raditi u mirnom i predvidljivom okruženju, na osnovu čvrste vladavine prava", poručio je on.

Prema riječima Timonija, postoji jednostavan način da se to uradi, uzimanjem u obzir mišljenje Venecijanske komisije, uravnoteženo i objektivno.

"Prioritet bi trebalo da bude ponovno uspostavljanje normalnosti u ustavnom sistemu kako ne bi došlo do povećanja konfuzije i podjela u javnom mnjenju, plus nepovjerenja u odnosima sa evropskim i zapadnim partnerima", kazao je on.

Timonije smatra da logika nacionalnog interesa i evropskih integracija treba da bude vrhovni zakon za političare.

"Nadajmo se da će u ovoj novoj godini sve stranke ići u ovom pravcu", poručio je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. mart 2023 12:02