/ - FOTO: DAN
24/05/2023 u 17:57 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Tri pitanja za..." Mitra Šušića

Ustavni sud ne donosi odluke čak ni za ona pitanja koja nisu sporna sa političke strane. Mislim da ćemo doći do zaključka da je to jedna nefunkcionalna institucija, kazao je Šušić

Ustavni sud je nefunkcionalno rješenje za političko-pravni poredak Crne Gore, rekao je Mitar Šušić, advokat i šef kluba odbornika Nove srpske demokratije (NOVA) u Skupštini Glavnog grada.

On je u emisiji "Tri pitanja za.." na web TV-u portala Dan kazao da je taj sud nefunkcionalan i sa aspekta svog sistemskog položaja jer je kompletiran prije nekoliko mjeseci, ali i dalje ne donosi odluke.

- Ustavni sud ne donosi odluke čak ni za ona pitanja koja nisu sporna sa političke strane i koja ne zahtijevaju nadglasavanje. Mislim da ćemo doći do zaključka da je to jedna nefunkcionalna institucija koja ne obezbjeđuje ono što mu je osnovni zadatak, a to je zaštita prava građana- rekao je Šušić.

On je kazao da je njegov predlog da se Ustavni sud reformiše i postane dio Vrhovnog suda.

- Vrhovni sud bi na taj način ojačao kao institucija, bio bi najviši sud u državi, postojala bi veća baza sudija koji bi mogli donositi odluke i o ustavno-pravnim pitanjima, tako bi se izbjegla blokada, poboljšala bi se i efikasnost suda i izbjegli bi direktno partijsko uplitanje- rekao je Šušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:50