Danijela Đurović i Mustafa Šentop / - FOTO: SKUPšTINA
04/05/2023 u 18:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turska i Crne Gora zainteresovane za unapređenje dijaloga u oblasti evropske integracije

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednica Đurović je iskazala zadovoljstvo sveukupnim međudržavnim odnosima Crne Gore i Republike Turske, koje u kontinuitetu njegujemo u duhu duboko ukorijenjenih kulturno-istorijskih veza

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se u Ankari sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednica Đurović je iskazala zadovoljstvo sveukupnim međudržavnim odnosima Crne Gore i Republike Turske, koje u kontinuitetu njegujemo u duhu duboko ukorijenjenih kulturno-istorijskih veza.

Ona je podsjetila da su, u prethodnom periodu, intenzivirani susreti i  posjete na najvišem i visokom nivou, te naglasila posjetu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Crnoj Gori, u avgustu 2021. godine, koju cijenimo značajnim podsticajem u sveukupnom razvoju saradnje.

- Konstatujući da Crna Gora i Turska, kao partneri u NATO-u, sarađuju i kroz šire okvire za globalnu bezbjednost, predsjednica Skupštine je izrazila zadovoljstvo obostranim interesovanjem za unapređenje bilateralnog dijaloga u oblasti evropske integracije - navodi se u saopštenju.

Iskazavši interesovanje za trenutno stanje u Turskoj nakon razornog zemljotresa koji je ovu zemlju pogodio početkom februara, Đurović je ponovila izraze saučešća povodom ogromnog broja žrtava.

Ona je istakla da odlične bilateralne odnose treba dalje unapređivati u ekonomskoj oblasti i naglasila da su trgovina, turizam, zdravlje i obrazovanje prepoznate kao oblasti sa značajnim potencijalom za saradnju. U tom smislu, naročito je istakla veliki broj projekata koje je u Crnoj Gori realizovala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA u gotovo svim opštinama u Crnoj Gori i podršku Republike Turske u pogledu stipendiranja studenata iz naše zemlje.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop iskazao je zadovoljstvo zbog veoma dobrih odnosa između dvije zemlje i na političkom i na međuparlamentarnom nivou.

On je zahvalio predsjednici Đurović na podršci koju je Crna Gora pružila Turskoj nakon razornih zemljotresa u februaru.

- Republika Turska podržava proces učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju -  kazao je predsjednik Šentop i naglasio da isti treba da bude ubrzan.

On je istakao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu nemaju cijenu i da je njegova zemlja spremna da pruži doprinos  njihovom osiguranju.

Sagovornici su se složili da postoji ogroman prostor za saradnju i da u narednom periodu isti treba da bude iskorišćen na obostrano zadovoljstvo, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 01:32