/ -FOTO: TVITER
15/04/2022 u 10:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У бирачким списковима у Шавнику и Бијелом Пољу мање гласача

Бирач може извршити увид у бирачки списак директно и преко интернет портала www.biraci.me, саопштено је из МУП-а

Број бирача у бирачком списку за локалне изборе у општини Бијело Поље је 39.580, док је у Шавнику 1.597, саопштио је МУП. 

Број бирача у бирачком списку у општини Бијело Поље по коме су одржани претходни избори 30. августа 2020. године био је је: 39.938, док је број бирала у општини Шавник био 1.618.

- Увид у бирачки списак, бирач може остварити лично, на шалтерима Подручне јединице за управне послове, држављанство и странце Бијело Поље и Филијале за управне послове, држављанство и странце Шавник, сваким радним даном (од понедјељка до петка) у термину од 8 до 14 сати, уз важећу личну карту или путну исправу (пасош). Приликом непосредног увида, бирач може затражити промјену података уписаних у бирачки списак. Бирач може извршити увид у бирачки списак директно и преко интернет портала www.biraci.me. На том порталу, грађанин уносом броја личне карте или путне исправе може провјерити да ли је у бирачком списку и на којем бирачком мјесту гласа. Обзиром на то да је тачност адресе на којој грађанин живи важна за тачност бирачког списка, на порталу је остављена могућност подношења електронског захтјева за промјену адресе у оквиру општине у којој има пријављено пребивалиште. Такође, грађанин захтјев за промјену адресе може поднијети и лично, на шалтерима Подручне јединице/ Филијале за управне послове, држављанство и странце Министарства унутрашњих послова, у општини у којој има пријављено пребивалиште- пише у саопштењу МУП-а. 

Истакли су надаље да бирачи који посједују електронску личну карту издату након 30. марта 2020. године, увид у бирачки списак могу извршити директно и преко интернет портала Министарства https://e.servis.mup.gov.me,  употребом цертификата за електронску идентификацију који је уграђен у електронску личну карту.

- Такође, бирачи употребом цертификата за електронску идентификацију и цертификата за квалификовани електронски потпис који су уграђени у електронску личну карту издату након 30. марта 2020. године, путем интернет портала Министарства унутрашњих послова могу електронским путем извршити и промјену адресе у оквиру општине у којој имају пријављено пребивалиште. Напомињемо да је, а како би грађанин био у могућности извршити увид у бирачки списак на описан начин или извршити промјену адресе пребивалишта употребом електронске личне карте, неопходно претходно извршити активацију цертификата у електронској личној карти. Упутство о начину активирању цертификата налази се на интернет страници https://ca.elk.gov.me . Бирачки списак уписују се држављани Црне Горе који имају бирачко право, а након доношења одлуке   о расписивању избора и лица која бирачко право стичу најкасније на дан избора, према мјесту пребивалишта- закључује се у саопштењу.                                                                                                        

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. jun 2024 12:52