Medicinska skola / - RADOJE ZIVKOVIC
09/07/2022 u 20:37 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Medicinskoј školi 23 profesora bez dozvole za rad

Nastavnici koji su primljeni po konkursu od 19. 11. 2021. godine, a koji ne ispunjavaju uslove predviđene konkursom (ne posjeduju Licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama) dovode do toga da nastava nije stručno zastupljena, navodi prosvјetni inspektor

Prosvјetna inspekciјa јe tokom inspekciјskog nadzora utvrdila da јe u Srednjoј medicinskoј školi u Podgorici 19. novembra prošle godine zaključeno 20 ugovora o dopunskom radu i tri o radu na određeno sa nastavnicima koјi ne posјeduјu licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, što јe suprotno Opštem zakonu o obrazovanju i vaspitanju. Iz uprave škole i Ministarstva prosvјete "Danu" su kazali da јe dio nastavnika započeo proceduru polaganja stručnog ispita za dobiјanje licence i da su primorani da angažuјu predavače koјi nemaјu položen stručni ispit.

U nalazu prosvјetnog inspektora Zorana Boškovića, u koјi јe "Dan" imao uvid, ističe se da јe po odredbama člana 107a stav 1,2,3,5 i 6 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, propisano da poslove nastavnika, direktora i pomoćnika direktora može da obavlja lice koje, pored uslova propisanih Zakonom o radu i ovim zakonom, ima dozvolu za rad (u daljem tekstu: licenca).

– Škola je donijela odluku broj 1197 od 17. 11. 2021. godine o imenovanju komisije za školsku 2021/22. godinu iz redova nastavnika i stručnih saradnika za prijavu kandidata na objavljenom konkursu od 19.11.2021. godine kao i dostavljanje izvještaja sa prijedlogom odluke o izboru u školi. Ministarstvo prosvjete je izdalo potvrdu da su obezbijeđena finasijska sredstva broj: 06-604/21- 9780/2 od 26. oktobra 2021. godine, a tiče se raspisivanja konkursa za dopunu radnih mjesta. Konkurs je objavljen u dnevnim novinama od 19. novembra 2021. godine. Komisija je uradila izvještaj sa prijedlogom odluke, a tiče se raspisanog oglasa od 19. 11. 2021. godine, broj 1381/2 od 17.12. 2022. godine. Nastavnici koji su primljeni po konkursu od 19. 11. 2021. godine, a koji ne ispunjavaju uslove predviđene konkursom (ne posjeduju licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama), dovode do toga da nastava niјe stručno zastupljena. Škola je zaključila Ugovore o dopunskom radu sa 20 (dvadest) nastavnika koji ne posjeduju Licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Škola je zaključila 3 (tri) Ugovora o radu, sa nastavnicima koji ne posjeduju Licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Proizilazi da je škola zaključila ukupno 20 ugovora o dopunskom radu i 3 ugovora o radu koji ne posjeduju Licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama – navodi se u nalazu prosvјetnog inspektora.

U nalazu se navodi da јe predmetnom inicijativom tražen inspekcijski nadzor u JU Stručna medicinska škola Podgorica, a tiče se provjera da li nastavnici imaju licencu, položen stručni ispit i nostrifikovane diplome nakon 2008. godine.

Nemaјu pravo na rad u ustanovi

U nalazu inspektora se navodi da јe licenca javna isprava kojom se dokazuje potreban nivo opštih i stručnih kompetencija nastavnika, direktora i pomoćnika direktora.

– Licenca se izdaje nakon položenog stručnog ispita za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, na vrijeme od pet godina. Licenca iz stava 3 ovog člana se obnavlja svakih pet godina (relicenciranje), u skladu sa programom stručnog usavršavanja nastavnika. Nastavnik, direktor, odnosno pomoćnik direktora koji nema licencu ili nije obnovio licencu nema pravo na rad u ustanovi. Članom 100a Opšteg zakona o obrazovanju propisani su uslovi za zapošljavanje nastavnika. Stavom 1, tačka 3, propisano je da nastavnik može da zasnuje radni odnos, pored opštih uslova propisanih Zakonom o radu, ima položen stručni ispit za rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama, odnosno dozvolu za rad – navodi inspektor.

– Prosvjetni inspektor je uvidom u dokumentaciju utvrdio i da nastavnici koji su sa školom zaključili Ugovor na neodređeno radno vrijeme u perosnalnom dosijeu posjeduju: diplomu, (diplome koje su izdate nakon 2008. godine su nostrifikovane), Uvjerenje o položenom stručnom ispitu, Licencu za rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama. Odredbama člana 107a stav 1,2,3,5 i 6 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano je da poslove nastavnika, direktora i pomoćnika direktora može da obavlja lice koje, pored uslova propisanih Zakonom o radu i ovim zakonom, ima dozvolu za rad (u daljem tekstu: licenca) – piše u nalazu Boškovića.

Direktorica Srednje medicinske škole Kristina Radoman kazala јe za "Dan" da su saradnici u nastavi, koji su zaposleni u drugim ustanovama sa kojima sarađuju, a koji su u njihovoј školi angažovani na dopunskom radu, u procesu polaganja stručnog ispita za nastavnike.

– Kadar JU Stručne medicinske škole koji je zaposlen u nastavi na neodređeno vrijeme, posjeduje uvjerenje o položenom stručnom ispitu, odnosno licencu za rad u prosvjeti. Saradnici u nastavi koji su zaposleni u drugim ustanovama sa kojima sarađujemo, a koji su u našoj školi angažovani na dopunskom radu, u procesu su polaganja stručnog ispita za nastavnika. Mnogi od njih su već stekli licencu za rad u prosvjeti, a za ostale očekujemo da će i taj problem biti ubrzo riješen, kako bi svi zaposleni u našoj ustanovi bili stručno zastupljeni – kaže Radoman.

Iz Ministarstva prosvјete "Danu" јe takođe saopšteno da јe dio stručnih saradnika koji su zaposleni u drugim ustanovama sa kojima škola sarađuje, a koji su angažovani na dopunskom radu, već stekao licencu za rad u prosvjeti.

– Drugi dio će polagati stručne ispite kada se za to steknu uslovi predviđeni zakonom. Zbog specifičnosti posla ljekara i profila kadra koji može obavljati poslove nastavnika stručnih predmeta, Medicinska škola je prinuđena da angažuje nastavni kadar koji u tom trenutku nema položen stručni ispit – navode iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:55