/ - Фото: Министарство
16/05/2022 u 16:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

У Министарству просвјете уприличена посјета резидентног координатора Уједињених нација

Министар Војиновић је изразио захвалност господину Лундбергу на посјети и ангажовању УН-а које је усмјерено на помоћ Црној Гори у свим значајним областима

У Министарству просвјете уприличена је посјета резидентног координатора Уједињених нација у Црној Гори, господина Питера Лундберга, током које се састао са Министром просвјете, господином Миомиром Војиновићем, наводе из Министарства.

Састанку је присуствовао и генерални директор Директората за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова и међународну сарадњу, господин Горан Дробњак, као и шефица Канцеларије резидентног координатора, гђа Ана Зец.  

Господин Лундберг је на самом почетку састанка истакао вишедеценијско партнерство Црне Горе и  Уједињених нација, које се превасходно заснива на активној подршци ове организације  у процесу  развоја наше земље. У том контексту, Лундберг је посебно нагласио важност потписивања петогодишњег Стратешког оквира сарадње између Црне Горе и УН. Нови стратешки оквир сарадње, према Лунберговим ријечима, заснива се на три приоритетне области сарадње, од којих се једна односи на социјалну инклузију која обухвата и образовање, а има за циљ укључивање маргинализованих група у све рефорсмке процесе.

-Искрено вјерујем да област образовања представља кључни фактор у стварању социјалне кохезије, те да акценат треба ставити на ангажман младих људи у сузбијању говора мржње .Такође, сматрам да су Ваше поруке које се односе на стабилност институција од кључне важности за превазилажење поларизације и подјела у друштву- изјавио је господин Лундберг додајући да ће Уједињене нације бити поуздан партнер Министарству просвјете и нашој земљи на путу ка друштвеној стабилности. 

Министар Војиновић  је изразио  захвалност господину Лундбергу на посјети и ангажовању УН-а које је усмјерено на помоћ Црној Гори у свим значајним областима, као и на путу који наша држава трасира према Европској унији.

-43. Влада Црне Горе жели да у сарадњи са партнерима као што су Уједињене нације уведе нашу земљу у Европску унију, зато што европски пут Црне Горе нема алтернативу. У процесу демократксог сазријевања и пријеко потребног помирења у Црној Гори, УН има стратешки значај. Томе свједоче бројни реализовани пројекти, нарочито у области образовања које представља кључ развоја друштва и у том смислу Министарство просвјете ће без дилеме наставити да усваја све стандарде и европске системе вриједности које ви промовишете- закључио је министар Војиновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
29. jun 2022 05:32