Порфитије и Кривокапић / - Фото: РТС/ ESTOCK
12/08/2021 u 11:23 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У новој верзији Темељног уговора спорни преамбула, чланови 11 и 13 и још по нешто

У Патријаршији сада преовладава мишљење да Влада Црне Горе мора да се врати коначној верзији Темељног уговора која је већ усаглашена и која је требало да буде потписана у мају ове године

- У Српској православној цркви сматрају да постоји могућност да текст Темељног уговора који је црногорски премијер Здравко Кривокапић послао патријарху Порфирију, није једина верзија овог документа, а да у оној коју је Патријаршија добила постоји неколико спорних тачака - сазнаје незванично портал Дана у СПЦ.

Према нашим информацијама Кривокапић је у најновију верзију, која има 20 чланова, вратио у преамбули формулацију о континуитету Срспке православне цркве у Црној Гори од 1219. године, али у Патријаршији су збуњени чињеницом да неки црногорски политичари и медији и даље говоре да те формулације више нема.

- Патријарх је формирао трочлану комисију састављену од врсних стручњака који ће размоитрити и ову нову верзију Темељбог уговора и она ће, како је и речено, почети да ради након годишњих одмора - каже наш извор из СПЦ.

Сада је, међутим јасно да осим прембуле која може, а не мора, бити спорна, има још недоумица.

- Између осталог у члану 11 се наводи да реликвије не могу бити отуђиване и изношене из Црне Горе. То је, изгледа, сасвим непотребно у Темељни уговор убацио потпредсједник црногорске Владе Дритан Абазовић. Па то ни раније није могло да се ради. То је регулисано црногорским законима - каже наш саговорник.

Патријаршији је потпуно нејасан и члан 13 Темељног уговора.

- У њему се доводи у питање формулација којом српски архијереји дају благослов за изградњу цркава и манастира. Овим чланом се прецизира да само архијереј који је задужен за изградњу може да да благослов. То, наравно отвара могућности за бројне манипулације, а уговори ове важности не би смјели да имају непрецизности - истиче саговорник портала Дана из СПЦ.

Саговорник портала каже да је ова два члана дао као примјер, а да таквих нејасноћа има много у овом документу.

Он истиче да у Патријаршији сада преовладава мишљење да Влада Црне Горе мора да се врати коначној верзији Темељног уговора која је већ усаглашена и која је требало да буде потписана у мају ове године,

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:13