фото: Амбасада Британије / -фото: Амбасада Британије
01/06/2022 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Подгорици прослављен рођендан Краљице Елизабете II: Ојачати савез Велике Британије и Црне Горе

Медокс је истакла да им је Црна Гора битна, а у вријеме када виде да се рат враћа у Европу, још је важније да ојачамо наше савезе и изградимо заједнички напредак

Британска амбасада је вечерас уприличила прославу платинастог јубилеја владавине британске Краљице Елизабете II и њен 96. рођендан, који се слави као национални празник Уједињеног Краљевства.

Британска амбасадорка Карен Медокс је вечерас на свечаном пријему дочекала госте из политике, бизниса, дипломатског кора, одбране, невладиног сектора, медија, академике, умјетнике и стипендисте Чивнинг програма британске владе. На прослави овог важног јубилеја, амбасадорка Медокс је рекла да краљица Елизабета II влада већ 70 година, дуже од било ког другог монарха у британској историји.

image

фото: Амбасада Британије

-фото: Амбасада Британије

 - Она је највећа британска дипломаткиња, оснажила је пријатељске везе између Уједињеног Краљевства и остатка свијета, а у временима неизвјесности и промјена била је светионик стабилности у Уједињеном Краљевству и у свијету. И сама је посјетила Црну Гору прије тачно 50 година, рекла је у свом говору амбасадорка Медокс.

image

фото: Амбасада Британије

-фото: Амбасада Британије

Како је истакла, Црна Гора им је битна, а у вријеме када виде да се рат враћа у Европу, још је важније да ојачамо наше савезе и изградимо заједнички напредак.

 - Британска влада је захвална на чврстој подршци вриједностима НАТО-а коју видимо у Црној Гори. Црна Гора се придружила земљама које преузимају одговорност да теже новој ери мира, безбједности и бољитка, додала је амбасадорка Медокс.

image

фото: Амбасада Британије

-фото: Амбасада Британије

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић се обратио гостима и рекао да су данас, независна и суверена Црна Гора и Уједињено Краљевство пријатељи, партнери и савезници у НАТО, обострано посвећени учвршћивању и продубљивању међудржавних веза, јачању повјерења и афирмацији и одбрани заједничких вриједности.

 - Охрабрује да Уједињено Краљевство, и након брегзита, једнако снажно наставља да подржава демократске и реформске процесе у Црној Гори и њену европску будућност. Увјерен сам да су пред нама године нових успјеха и плодне сарадње. У име грађана Црне Горе упућујем најсрдачније честитке Уједињеном Краљевству на овом великом јубилеју, уз најбоље жеље за добро здравље њеног величанства, напредак Уједињеног Краљевства и благостање свих њених народа, рекао је предсједник Ђукановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:52